Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Magyar sikerek a BMC nemzetközi cimbalomversenyén

Magyar sikerek a BMC nemzetközi cimbalomversenyén

Nemzetközi és magyar sikerek egyaránt születtek a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019-es döntőjében, melyet augusztus 31-én első alkalommal tartottak meg a Budapest Music Centerben.

Klasszikus-kortárs kategóriában az ukrán Mykhaylo Zakhariyának ítélte oda a zsűri az első díjat, míg nyitott kategóriában a hazai színekben induló Szabó Dániel diadalmaskodott.
- hirdetés -

A döntőbe jutott versenyzők közül a klasszikus-kortárs kategóriában második helyezést ért el Gódor Erzsébet, a harmadik helyezést pedig Nicholas Tolle részére ítélték oda. Nyitott kategóriában Ürmös Sándor második, Rodrigo Nolasco Contreras Vásquez harmadik díjat kapott.

- hirdetés -

A 18 000 euro összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkották, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozott.

Mykhaylo Zakhariya moldovai muzsikuscsaládba született 1987-ben. A család hamarosan Ukrajnába költözött, Mykhaylo pedig már kétévesen cimbalmozni tanult. Háromévesen zeneiskolába került, négyévesen adta első koncertjét, és ötévesen nyerte meg első versenyét Ukrajnában. Tízévesen már turnézott, rádiófelvételen vett részt, s elnöki kitüntetésben részesítették. 2002-től Besztercebányán folytatta tanulmányait, ahol jelenleg is posztgraduális képzésben vesz részt. Számos elismerést és kitüntetést kapott mind hazájában, mind Szlovákiában a népzenei hagyományok ápolásáért. Felsorolni is nehéz lenne, Mexikótól Kínáig hány országban lépett már fel és adott mesterkurzusokat. Nemzetközi versenyek sokaságának díjazottja, de zsűritagnak is gyakran invitálják.

Számos különdíj odaítélésére is sor került. A díjazottak koncertlehetőséget kaptak a Cziffra György Fesztiválon, az Óbudai Társaskörben, a Müpában megrendezésre kerülő Cimbalom Gálán, a Magyar Rádió Márványtermében, valamint külföldön a Collegium Hungaricum Berlin, a Brüsszeli Balassi Intézet, a Moszkvai Magyar Kulturális Központ és a New York-i Balassi Intézet jóvoltából.

Szabó Dániel cimbalomművész 1982-ben született Székesfehérváron. Zenei előtanulmányait szülővárosában és Vácon végezte. 2009-ben okleveles etnográfusként végzett az ELTE BTK néprajz szakán. 2010-ben népi cimbalom előadóművész diplomát, 2012-ben zenetanári szakképesítést szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakán. 2012-ben a KLASSZ tehetségek egyik díjazottja, 2013-14-ben Fischer Annie-ösztöndíjas. Népzenei tudását különböző erdélyi zenei kurzusokon, adatközlő zenészektől tanulva csiszolta. Tagja volt a Folkestrának és Bágyi Balázs Quartetnek, dolgozott együtt Palya Beával, Herczku Ágival, Dresch Mihállyal, Nikola Parovval, Kiss Ferenccel, Berecz Andrással. Számos táncszínházi produkció zeneszerzője. Jelenleg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenei vezetője, zeneszerzője; a Gázsa és Bazseva zenekarok cimbalmosa. Ezenkívül tagja a Bognár Szilvia Quartetnek és a Duola projektnek. 2018-ban Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el munkásságát.

A versenyt a Budapest Music Center hívta életre 2019-ben, az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után. A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget.

A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozta a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhettek a fiatal művészek. A Cimbalomverseny valamennyi fordulója nyilvános volt, az esti koncerteken pedig klasszikus zenét, jazzt, cigányzenét és kortárs zenét is hallhatott a közönség.

A BMC-ben 2019. augusztus 25-31. között lezajlott verseny megálmodója Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. Számos darab született már a képességeire komponálva, többek között Eötvös Péter Da Capo című műve.

Az augusztus 31-i gálakoncerten közreműködnek a cimbalomverseny döntősei és a Budapesti Vonósok Vajda Gergely vezetésével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!