Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Érdekességek a Színikritikusok díjának történetéből

Érdekességek a Színikritikusok díjának történetéből

Idén 40. alkalommal adja át a Színházi Kritikusok Céhe az évad kiemelkedő teljesítményeinek díjazására szolgáló Színikritikusok díját. A négy évtized érdekességeiből szemezgettünk.

- hirdetés -

Miből lesz a cserebogár?

- hirdetés -

Az 1998/1999-es évadban díjazták először a legígéretesebb pályakezdőket, azóta 14 színművész, 4 rendező és 1 mindkét területen működő alkotó kapta meg az elismerést.

Vannak köztük olyanok, akik később – vagy akár még ugyanabban az évben! – „felnőtt” alkotóként is a legjobbnak bizonyultak: Hámori Gabriella, Keresztes Tamás, Krisztik Csaba, Schilling Árpád, Szandtner Anna, Székely Kriszta, Tasnádi Bence, Tenki Réka.

Ide kapcsolódik:
Hámori Gabriella: „Egy díj a közönséget is irányítja”

Kritikusok voltak, kritikusdíjasok lettek

Szokták mondani – nem kevés malíciával –, hogy abból lesz színikritikus, aki alkotóként nem elég tehetséges. (Természetesen ez nem így van!) Vannak viszont olyanok, akiknek kritikusként indult színházi pályájuk, és miután ezzel felhagytak, sikeres, sőt az egykori kollégák által is elismert színházcsinálók lettek.

A névsor nem hosszú, de gondolták volna, hogy Bérczes László, az idei gála rendezője, Markó Róbert és Tasnádi István szavazólapjait megtalálhatják a Színház folyóirat archív számaiban?

Ide kapcsolódik:
Tasnádi István: „Pokoli menet volt, de megérte”

Határon túli díjazottak

Lehetőségeinkhez mérten vendégjátékokon, fesztiválokon, miniévadokon igyekszünk követni a határon túli magyar alkotók munkáját. Változatos kategóriákban, több kritikusdíj került a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatához, a Yorick Stúdióba, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházba, a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, a Szabadkai Népszínházba, az Újvidéki Színházba, 2012-ben pedig a céh Senkálszky Endrének adományozta az életműdíjat.

Ide kapcsolódik:
40. Színikritikusdíj-átadó – különszám

A Színikritikusok díja átadó gálája 2019. szeptember 22-én lesz a Katona József Színházban. Az eseményre jegyek ide kattintva vásárolhatók.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.