Papageno Radio
Blogok art quarter budapest Töltsön egy napot kortárs képzőművészek társaságában

Töltsön egy napot kortárs képzőművészek társaságában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kolumbiai kortárs tárlat, portré egy Los Angeles-i multimédia művésztől, magyar képzőművészek műhelytitkai, környezettudatos művészetpedagógiai foglalkozás, filmek és fúziós zenei utazás a Kampec Doloresszel augusztus 31-én az art quarter budapestben.

A nyár zárásaként az aqb Open House keretében, a 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál ideje alatt ismét megnyílik az aqb ingyenes képzőművészeti, zenei, filmművészeti és gasztro programokkal. A látogatók egy térképet kapnak a kezükbe, amivel egyénileg bebarangolhatják az egykori Haggenmacher Sörgyár területén dolgozó alkotók műtermeit és kreatív cégek bázisát.

Augusztus 31-én a bagaboobags, Christa Bartesch, Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Dallos Ádám, Gosztola Kitti, Halász Péter Tamás, Kőszeghy Flóra, Molnár Zsolt, Neogrády-Kiss Barnabás, Piróth Tímea, a Popupfilm, Ruzicska Tünde keramikus, The Speak Easy Project, Szabó Kristóf – KristofLab, Szenteleki Gábor, Tóth Márton Emil, Tóth Zsófia és Zatykó Kriszta építész várja az érdeklődőket.

A gyerekeknek Kelecsényi Dóra, pszichológus tart művészetpedagógiai foglalkozást a környezettudatosság jegyében a Textus Ex Machina kiállításon. A kortárs művészetben ugyanis gyakran a hétköznapi használati tárgyak válnak műtárggyá. A foglalkozáson ezen a vonalon tovább haladva a gyerekek a kiállításból inspirálódva maguk is megalkothatják saját műtárgyukat a mindennapokban használt, megunt textilekből.

Céline Ordioni Los Angeles-i multimédia művész egy hónapja az aqb-ben alkot. A nyílt napon itt készült munkáit mutatja be, valamint a kiállítására belépő látogatókról egy speciális portrét készít. A festményekből és illusztrációkból álló sorozata a budapesti lét hétköznapi tapasztalásait ötleteket és gondolatokat összegyűjtő útinaplóként mutatja be. Az aqb másik rezidens művésze, a kolumbiai John Angel Rodriguez „Transversal Intervetion” címmel rendez csoportos kiállítás hazája művészeinek munkáiból.

A tetőteraszon Nemes Z. Máriót art felolvasást zenei kísérettel, Tatai Márton ételeivel és Dankó Ákos boraival. A Spatial Sound Institute terében Bánki Ákos festőművész Tiltott absztraktok című filmje nézhető meg, ami a neoavantgárd történetét és az absztrakt képek születésének titkát az idős mestereket faggatva és az archívumok emlékeit feltárva kutatja. A film a magyarországi absztrakt festészet 1956 és 1968 közötti időszakáról szól, azon belül is a Zuglói Körről, mely köré a huszadik századi magyar képzőművészet ma is élő legnagyobb alakjai, mint Molnár Sándor, Bak Imre, Nádler István és Deim Pál tartoztak.

A filmben megszólaló festők indulásukról vallanak egy szürke korban, saját élményeiken keresztül ’56-ról és arról, hogy a szocialista realista művészetpolitika idején hogyan sikerült megszerezniük a számukra szabadságot jelentő festészeti tudást. Ezután Bogdán Árpád Gettó Balboa című dokumentumfilmje Szabó Zoli (21) és Sipos Misi (60) történetét meséli el, a kilátástalanságtól a profi box világáig követve a két főszereplőt.

A zenei program Siblicity dj-szettjével kezdődik az udvaron. Kilenc órától a Kampec Dolores ad koncertet. Zenéjük képzeletgazdag, eredeti szintézise különös dallamoknak, szürreális szövegeknek, finoman töredezett ritmusoknak. Jól hallható a népzenei hatás, amely modern jazzel, elektronikus megoldásokkal, helyenként kortárs improvizációval keveredik.

A részletes program:

14:00 – 15:00 Művészetpedagógiai foglalkozás kisiskolásoknak a Textus Ex Machina című kiállításon Kelecsényi Dóra pszichológussal – max. 15 fő, ingyenes program, de előzetes regisztrációhoz kötött: md@qab.hu

15:00 – 18:00 Szabad műterembejárás – Résztvevő alkotók és kreatív cégek: Bagaboobags, Christa Bartesch, Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Dallos Ádám, Gosztola Kitti, Halász Péter Tamás, Kőszeghy Flóra, Molnár Zsolt, Piróth Tímea, Popup film, Ruzicska Tünde, The SpeakEasy Project, Szabó Kristóf – KristófLab, Szenteleki Gábor, Tóth Márton Emil, Tóth Zsófia, Zatykó Kriszta építész

15:00 – 18:00 Celine Ordinoi (US): Left On „SEEN” című kiállítása és performatív portré rajzolása a 4. emeleten

17:00 Bencze Péter kurátor tárlatvezetése a Textus Ex Machina című nemzetközi csoportos textilművészeti kiállításon

Filmvetítések a Spatial Sound Institute terében

16:00 Tiltott absztraktok – Bánki Ákos filmje

18.00 Gettó Balboa – A Speak Easy Project filmje

A filmvetítések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek: md@aqb.hu

15:00 – 21:00 dj-set az udvaron: Siblicity TOTIM Records

18:00 – 20:00 Nemes Z. Márió felolvasása a tetőteraszon zenei kísérettel, Tatai Márton ételeivel és Dankó Ákos, avagy a móri Brigád pince boraival

21:00 Kampec Dolores koncert az udvaron

22:30 – 00:00 dj-set az udvaron

Promóció

X
X