Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház 2021 végén nyílhat újra az Operaház

2021 végén nyílhat újra az Operaház

Tizenhat premier szerepel a 135 éves Magyar Állami Operaház 2019/2020-as új évadában, amelynek kiemelt témája a kereszténység.

- hirdetés -

A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye az Operaház, amelynek jövője kiemelten fontos a magyar kormány számára – mondta Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a társulat szeptember 26-i évadnyitó ülésén, Budapesten. Sághi Attila, az Opera Vagyonkezelő Kft. igazgatója hangsúlyozta: a tervek szerint az Eiffel Műhelyház 2020. februárra készül el teljesen, a befejezéshez szükséges forrásokat rendelkezésre bocsátotta a kormány. Az Ybl-palota felújításának és korszerűsítésének befejezésével várhatóan 2021 szeptemberéig kell várni.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Gyöngyösi Levente átdolgozásában kerül operaszínpadra az István, a király

Ókovács Szilveszter főigazgató szerint nehéz helyzetben van a Magyar Állami Operaház, az Ybl-palota bezárásakor kilenc hónapra tervezték a felújítást, most azonban már a 27-28. hónapnál tart a beruházás és lehet, hogy még ugyanennyi hátravan. A főigazgató hozzátette, hogy a beruházások elhúzódása miatt nagyon sok 2019 őszi előadást törölniük kellett, az Eiffel Műhelyház elkészülésével azonban várhatóan javulni fog a társulat helyzete. A művészek érdekében minden lehetséges módon próbálják szinten tartani az előadásszámokat, januártól pedig mindenképpen béremelésbe kezdenek. Ókovács Szilveszter úgy vélte, ha ebben a törékeny helyzetben az Operaház alkalmazottjainak „megbicsaklik a hite”, és sztrájkba kezdenek, akkor „nagyon sok minden elveszhet”.

Az eseményen operai tagságának 50. évfordulója alkalmából köszöntötték Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmestert, az Operaház mesterművészét:

Ide kapcsolódik:
50 éve az Operaháznál – Medveczky Ádámot köszöntötték

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előhangjaként meghirdetett Keresztény Évadban új színrevitelben lesz látható Wagner Parsifal és Verdi Don Carlos című alkotása. Mozart Szöktetés a szerájból című művével debütál operarendezőként Vecsei H. Miklós, Szinetár Miklós pedig szimfonikus hangszerelésben viszi színre az István, a király operaváltozatát.

Az ülésen bemutatták az Operaház új internetes adatbázisának bétaverzióját. A DigiTár az intézmény történetéből több mint 53 ezer előadást, 6300 személyt és 5000 fényképes és más dokumentumot tesz elérhetővé és kutathatóvá. Az adatbázis az opera.hu internetes oldalon keresztül érhető el.

Anger Ferenc rendezésében lesz látható Händel Messiásának mozarti átirata, Bach Krisztus-kantátáiból Horváth Csaba készít monodramatikus adaptációt. A premierek között szerepel Jake Heggie Ments meg, uram! című műve és A Mester és Margaréta opera-musicalje is. Karol Wojtyla – a későbbi II. János Pál pápa – Az aranyműves boltja című prózai oratóriumát Szikora János rendezi.

A Magyar Nemzeti Balett 50 év után Michael Messerer koreográfiájával mutatja be a Laurencia című egész estét előadását, és először lesz látható Magyarországon Wayne McGregor darabja, a Chroma – emelte ki az eseményen Solymosi Tamás balettigazgató. A premierek között lesz a Venekei Mariann által koreografált Tűzmadarak, és a Kreol, kreál című egyfelvonásos darabokat felvonultató est is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!