Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Árverésre kerül a gyűjtemény, amit a Louvre üvegpiramisának építésze halmozott fel

Árverésre kerül a gyűjtemény, amit a Louvre üvegpiramisának építésze halmozott fel

Júniusban egyszer már foglalkoztunk itt a Senki többet? blogban az idén májusban 102 éves korában elhunyt Ieoh Ming Pei világhírű kínai–amerikai építész – részleteiben még akkor is jórészt ismeretlen – képzőművészeti gyűjteményével. Most a Christie’s bejelentette, hogy a több mint félszáz, közte nem egy kiemelkedő művet is tartalmazó anyagot ők fogják elárverezni, ám nem egy klasszikus hagyatéki aukció keretében, hanem a világ több városában szétosztva.

- hirdetés -

I. M. Pei és felesége, Eileen hetvenkét évet töltöttek házasságban. Ezalatt számos művészbarátjuktól kaptak műtárgyakat – festményeket, grafikákat, szobrokat –, illetve ők maguk is vásároltak néhány alkotást barátaik műtermében, vagy máshol. Van olyan mű is a gyűjteményben, a kínai Li Keran Pine (Fenyő) című hagyományos kínai tus-munkája, amelyet alkotója Pei 62. születésnapjára kifejezetten barátjának dedikálva ajándékozott.

- hirdetés -

Li Keran: Fenyő – forrás: Christie’s)

Most a Christie’s a teljes hagyaték eladására kapott megbízást az építész lányától, Liane Peitől. A cég döntése értelmében nem egyetlen árverést fognak rendezni az 59 tételből álló anyag értékesítésére, hanem megosztva New Yorkban, Párizsban, illetve Hong Kongban fogják kalapács alá vinni az egyes munkákat, amelyekért a ház előzetesen több mint 25 millió dolláros összebevételt remél.

A gyűjteményben mások mellett olyan művészek alkotásai szerepelnek, mint Barnett Newman, Willem de Kooning, Franz Kline, Jean Dubuffet, Henry Moore, Jacques Lipchitz, illetve a távol-keleti alkotók közül a kínai Csao Vu-csi (Zao Wou-Ki), Chang Dai-Chien (Zhang Daqian), Csi Paj-si (Qi Baishi), vagy a japán–amerikai Isamu Noguchi.

Az amerikai Barnett Newmantől két Cím nélküli festmény szerepel a kínálatban, az Untitled 4. és az Untitled 5.; mind a kettő 1950-ben készült, és a Pei-házaspár a hetvenes években, a művész halála után özvegyétől, Annalee Newmantől kapta őket ajándékba. A Christie’s az előbbi képet 8, az utóbbit 5 millió dolláros becsértékkel indítja majd New Yorkban novemberben. (A hat darabos sorozat további képeit ma már olyan nagy intézmények gyűjteményeiben őrzik, mint a New York-i Museum of Modern Art, az Art Institute of Chicago, vagy a houstoni Menil Collection.)

Jacques Lipchitz: Ember gitárral – forrás: Christies

A francia Jean Dubuffet 1962-ben festett La Brouette (A talicska) című festménye is egy szoros barátság révén került a házaspár birtokába. A kép most 350.000–550 000 eurós (388.000–610.000 dollár) becsértékkel fog indulni a Christie’s decemberi párizsi aukcióján.

Jean Dubuffet: A talicska – forrás: Christie’s)

A Kínában született, de élete jelentős részében Párizsban alkotó, Csao Vu-csi (Zao Wou-Ki) szintén közeli barátja volt a Pei-házaspárnak; tőle a 27. 3. 70. című képet a Christie’s novemberi Hong Kong-i árverésén fogják indítani, 38–48 millió hongkongi dolláros (4,8–6,1 millió dollár) közötti becsértékkel.

Csao Vu-csi: 27. 3. 70.- forrás: Christie’s

Az árverezőház a teljes anyagot az aukciók előtt kiállításokon fogja bemutatni, szeptemberben Párizsban, októberben Hong Kongban és Los Angelesben, majd végül novemberben New Yorkban. Aztán jöhetnek a licitek…

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.