Papageno Radio
Da capo Világraszóló magyar kórussikerek – heti hírösszefoglaló

Világraszóló magyar kórussikerek – heti hírösszefoglaló

2019 harmincötödik hetében hatalmas sikert aratott Baráth Emőke Innsbruckban, díjat nyert a Ruben Brandt, a gyűjtő Szerbiában, és kiderült, Jordán Tamás Szombathely díszpolgára lesz. Két jelentős veszteség is érte a kulturális életet: meghalt Tóth János operatőr, a nemzet művésze és Daróci Bárdos Tamás, a Ludas Matyi zeneszerzője.

A hét blogja: Színikritikusok Díja

A Színházi Kritikusok Céhe idén szeptember 22-én, 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. Májusban bejelentették, hogy az életműdíjat Pogány Judit kapjaa Színikritikusok Díja kategóriáinak jelöltjeit pedig hagyományosan július közepén hozta nyilvánosságra a szervezet. A héten megjelent a Papageno magazin különszáma, amelyből megismerhetik a kategóriák jelöltjeit, és sok érdekességet tudhatnak meg a díj 40 évének történetéből.

A Lautitia Kóruscsalád Gyermekkara a 67. Polifonico Arezzo Nemzetközi Kórusversenyen képviselte Magyarországot Nemes József vezetésével. A kórus világ egyik legrégebbi és legnevesebb versenyén a gyermekkari kategóriában I. helyezést, a világi kategóriában pedig – felnőtt kórusok mezőnyében – harmadik helyezést ért el.

Állva tapsolták a Nemzeti Ifjúsági Kórust a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének éves konferenciáján Birminghamben, ahol egyedüli külföldi együttesként vett részt, a rangos szervezet két vezetője is méltatta az énekkart. Ez volt az idei program záróakkordja, Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok irányításával. Az együttes szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Kodály Intézete adta.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus – forrás: Zeneakadémia

Nemzetközi és magyar sikerek egyaránt születtek a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019-es döntőjében, melyet augusztus 31-én első alkalommal tartottak meg a Budapest Music Centerben. Az eredmények ide kattintva böngészhetők végig.

Az idei Salzburgi Ünnepi Játékok még tartottak, amikor kiderült, hogy 2020-ban húsvétkor a Don Carlosban Bakonyi Marcellt, pünkösdkor a Don Pasquale címszerepében Kálmán Pétert láthatja-hallhatja a salzburgi fesztiválközönség.

Ide kapcsolódik:
Kálmán Péter a Don Pasquale címszerepét énekli jövőre Salzburgban

Nem annyira távoli jövő szeptember 5., amikor a Liliom friss salzburgi sikerét követően, Németországban, az egyik legjelentősebb fesztiválon lesz premierje Mundruczó Kornélnak. A Ruhrtriennale keretében a bochumi Jahrhunderthalléban mutatják be Evolúció címmel a Ligeti György 1965-ös Requiemjéből készített előadást. A produkcióban több magyar színművész is fellép.

Ide kapcsolódik:
Ligeti Requiemjéből készít színházi előadást Mundruczó Kornél

A tanévkezdéshez közeledve a Good Morning America című reggeli tévéműsor György herceg órarendjével foglalkozott. Vilmos herceg két nagyobb gyermeke, György és Sarolta ugyanabba a költséges magániskolába jár. A kisfiú a második évet kezdi, és csakúgy, mint a húgának, neki is lesz balettórája. Sarolta tantárgyairól nem esett szó, György esetében viszont a balett említését Lara Spencer élénk nevetése kísérte. A táncos szakma felháborodott, a tévés találkozott táncosokkal és koreográfusokkal, az eredmény pedig igazi meglepetés. Alábbi cikkünkben végigkövettük az eseményeket.

Ide kapcsolódik:
Egy amerikai tévés kinevette a brit trónörököst, amiért balettozni tanul

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!