Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest A Mintázat és dekoráció mozgalom áll a Ludwig Múzeum új tárlatának középpontjában

A Mintázat és dekoráció mozgalom áll a Ludwig Múzeum új tárlatának középpontjában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Mintázat és dekoráció mozgalom tizenhárom alkotójának munkáira épül a Ludwig Múzeum új időszaki kiállítása, amely Európában elsőként, széleskörűen mutatja be az amerikai képzőművészeti irányzatot.

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program.

A Mintázat és dekoráció elnevezésű mozgalom az 1970-es években alakult ki az Egyesült Államokban, olyan művészek kezdeményezésére, mint Joyce Kozloff, Valerie Jaudon, Robert Kushner vagy Miriam Schapiro. A mozgalom követői radikálisan megkülönböztették magukat az uralkodó művészeti irányzatoktól, például a minimalista vagy a konceptuális művészettől. Munkáikkal a képzelőerő és a szín érzékiségét, valamint az élet feltétlen szeretetét ünnepelték.

Ide kapcsolódik:
Szobrászjógától az Antigravitációig, Metamorfózistól a Ragyogásig – kiállítások a CAFe Budapesten

Az európai közönség először találkozhat e változatos, sokrétű mozgalom ilyen léptékű feldolgozásával, amely az aacheni Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórummal és a bécsi mumokkal (Modern Művészeti Múzeum Ludwig Alapítvány) együttműködésben jött létre. A tárlat Peter és Irene Ludwig páratlan gyűjteményéből válogat: a bemutatott művészi formák skálája a keleti művészet inspirálta mozaikoktól a monumentális textilkollázsokon, festményeken és grafikai munkákon át az egész teret betöltő installációkig, valamint videóperformanszokig terjed.

A kiállítás 2019. október 5. és 2020. január 5. között tekinthető meg.

Promóció

X
X