Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Magyar zeneszerző hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Filmfesztiválról

Magyar zeneszerző hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Filmfesztiválról

Hodován Milán, a Zeneakadémia alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatója kapta a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Filmfesztivál „48 Hour Film Project” nevű versenyén, csapatával pedig összesítve második helyezést ért el a legjobb film kategóriájában.

- hirdetés -

A nemzetközi 48hour Film Project filmkészítő versenyét több mint 130 országban rendezik meg évről évre. A megmérettetés lényege, hogy a résztvevőknek csupán 48 órájuk van arra, hogy forgatókönyvvel és utómunkákkal együtt elkészítsenek egy filmet. Emiatt a verseny maximális együttműködést és gyors döntéshozatalt követel.

- hirdetés -

Az idei holland fordulón a magyar Beyond Budapest csapata (rendező, producer: Szatmári Andrea) a rendkívül erős mezőny ellenére kiemelkedő eredményeket ért el: 11 jelölésből 5 kategóriában kapott díjat, köztük a legjobb filmzenéért járó elismerést. Az összesített eredmény szerint a 26 döntős alkotás közül a magyar csapat Birds on the Catwalk című filmje második helyezést ért el.

A Beyond Budapest csapata

A film fontos és aktuális témákat feszeget. Egy divatbemutató világába vezeti be a nézőt, ahol az egyik modellt (Törőcsik Franciska) követhetjük a divattervező (Joey Blangé) felé való megfelelési kényszertől a ráébredésig, miszerint ők csak a szentesítő eszközei valaki más céljának. A zenei anyag érdekessége, hogy a diegetikus és az aláfestő részek elválaszthatatlanok. Egy 7 perces, folyamatosan építkező, elektronikus soundtrackről beszélhetünk, ami témájában nem, csupán hangzásában tesz különbséget a filmbeli jelen és a konkrét filmzene közt.

A Birds on the catwalk plakátja

Nézd meg a projekt werkfilmjét itt.

„Nagyszerű szakmai kihívás volt ez a projekt, nem csak a kevés alvás és az idő rövidsége miatt, hanem amiatt is, hogy a film úgymond

„faltól-falig” zenét igényelt.

Továbbá, mivel a hangutómunka minden esetben a filmgyártás utolsó láncszeme, így talán rajtunk volt az egyik legnagyobb a nyomás. Inspiráló élmény volt ” – emelte ki Hodován Milán, a legjobbi filmzenéért járó díj nyertese. „Sokat segített a rendező lélekjelenléte, aki a legfeszültebb pillanatokban is nyugodt tudott maradni és egy közel 30 fős, kiemelkedő szakemberekből álló csapatot irányított a teljes folyamat során.”

A film premierjére, valamint az ünnepélyes díjátadó gálára az eindhoveni Natlab intézményében került sor.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!