Papageno Radio
Blogok 70 Szokolay Ti hallottátok már Szokolay Sándor fuvolára írt szonátáját?

Ti hallottátok már Szokolay Sándor fuvolára írt szonátáját?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A háromtételes Szonáta 1975-ben keletkezett. A darab ajánlása Elek Tihamér fuvolaművésznek szólt, aki Berlinben, Bécsben, Szófiában és nemegyszer hazai pódiumon játszotta nagy sikerrel a darabot.

Később a legifjabb Szokolay fiú, Szokolay Ádám fuvolaművész (a zongoraművész Szokolay Ádám Zsolt édesapja – a szerk.) is folytatta az előadások sorát. A kotta 1978-ban jelent meg a Zeneműkiadó gondozásában.

Ide kapcsolódik:
Szokolay Ádám: „A szabadságot keresem Bartók darabjaiban”

A három tétel a gyors-lassú-gyors elv szerint követi egymást. 1. Allegro non troppo, 2. Andante sostenuto, 3. Allegro molto A szonáta formájú első tétel főtémája játék a lépcsőzetesen táguló hangközökkel. A melléktéma arpeggio-szerűen felbontott akkordok hatását kelti, majd a zárótéma virtuóz passzázsokból építkezik. A lassú második tétel egy többször újra és újrainduló Reihe. A szólószonáta végül egy feltartóztathatatlanul száguldó Rondo-fináléval zárul.

A felvételen az ifjú fuvolaművésznő, Duleba Lívia átgondolt és gondosan kidolgozott előadásában szólal meg a zeneileg és technikailag sem egyszerű alkotás.

Promóció

X
X