Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Bach-hegedűversenyek a Kodály Filharmonikusokkal - Hallgassuk együtt online!

Bach-hegedűversenyek a Kodály Filharmonikusokkal – Hallgassuk együtt online!

A Kodály Filharmónia és a Papageno együttműködésében június 9-én 19:30-kor Bach két hegedűversenyét, és d-moll kettősversenyét közvetítjük Alexáné Kardos Ildikó és Zalai Antal szólójával. A Kodály Filharmonikusokat Bényi Tibor vezényli.

- hirdetés -

Bach zenéje a legmélyebb lelki megnyilatkozás, ami hallgatójában megtisztult energiákat szabadít fel. Ezért halljuk, olvassuk oly sok híres zenész nyilatkozatában, hogy mindennapjaikat Bach zenéjének játszásával indítják.

- hirdetés -

A most bemutatott három közül Bach kötheni korszakában (1717 és 1723 között), Vivaldi versenyműveinek alapos tanulmányozása után, azok kompozíciós stílusjegyeire építkezve írta az E-dúr hegedűversenyt.

Az a-moll versenymű valószínűleg Lipcséből az 1730-as évből származik. Szépségéről Claude Debussy így nyilatkozik:

„hatása olyan nagy, hogy nem tudjuk magatartásunkat kontrollálni, hogy méltó módon viselkedjünk e gyönyörű mű hallgatása közben.”

Bach Lipcsében a Telemann által alapított Collegium Musicum zenekar irányítását vette át, ahol fiatal zenészek, diákok és két fia, Wilhelm Friedemann Bach és Carl Philipp Emmanuel Bach is játszottak. Hétvégeken legtöbbször kávéházakban muzsikáltak együtt.

[add_single_eventon id=”86975″]

A d-moll kettősversenyt is egy ilyen alkalommal mutatták be. A két szóló teljesen egyenrangú, barátságos együtt-játék – már nem a „régi nagy példakép” Concerto grosso „rivalizáló karaktere” érvényesül benne.

A pontos műsor:

  • Bach: a-moll hegedűverseny (BWV 1041)
  • Bach: d-moll kettősverseny (BWV 1043)
  • Bach: E-dúr hegedűverseny (BWV 1042)

* Előadja a Kodály Filharmonikusok Debrecen Bényi Tibor vezényletével. A felvétel 2020. március 10-én készült, a Debreceni Egyetem Aulájában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.