Papageno Radio
Címlap Rameau: A gáláns indiák - A Purcell Kórus felvétele a Papageno Rádió...

Rameau: A gáláns indiák – A Purcell Kórus felvétele a Papageno Rádió műsorán

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ami a felvételeket illeti, 2018 februárjában újabb állomáshoz érkezett a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar. Rameau egyik legsikeresebb operáját, A gáláns indiákat vették lemezre a Müpa Régizene Fesztiválján elhangzott koncertet követően. A lemez 2019. márciusában jelent meg a Glossa Music Kiadónál. Az együttes így emlékszik vissza erre az időszakra:

A lemezt 19 órától hallgathatjátok meg a Papageno Rádió műsorán:

A sok ritkaság és felfedezés után kimondottan izgalmas és szép feladat volt egy ismert szerző ismert művét feldolgozni, amelyből számtalan felvétel létezik már a világban – annyiban azonban mégis csak különlegességnek számít a lemez, hogy a mű ritkán hallható, 1761-ben született utolsó verzióját rögzítettük.

Az operát az 1735-ös bemutató után majd’ kétszáz alkalommal adták elő a Párizsi Operában óriási sikerrel, majd Rameau halála után 180 évig nem játszották, és a XX. század fedezte fel újra magának a művet, amely hamar a régizenei repertoár igen népszerű alkotásai közé került.

Ide kapcsolódik:
A 30 éves Purcell Kórus díjnyertes Conti-felvétele hallható a Papageno Rádió műsorán

Az opera keletkezése jól követhető: 1725-ben egy indián törzsfőnök társaival Párizsban járt, ahol még XV. Lajos is fogadta őket. Az Olasz Színházban bemutatták saját táncaikat, s ekkor látta és hallotta őket Rameau is, majd ez a találkozás ihlette a Les Sauvages (A vadon) című rondó, majd A gáláns indiák című ballet-héroïque létrejöttét. A komponista többször is átdolgozta művét, felvételünkön az utolsó, 1761-es verzió szerepel.

A lemezen olyan világsztárok közreműködtek, mint a csodálatos Véronique Gens és Katherine Watson; Chantal Santon Jeffery és Thomas Dolié, akiket már sokszor köszönthettünk partnereink között, továbbá Reinoud Van Mechelen és Jean-Sébastien Bou.

Télérama magazin kedvencei közé választotta a Vashegyi György által vezetett együttesek Rameau-lemezét, amit a legmagasabb pontszámmal értékelt a francia lap, továbbá a felvétel kiérdemelte a Classiquenews magazin LE CLIC-díját is.

A Purcell Kórus kifejező, szép éneklését és kifogástalan szövegmondását ismét számos fórumon méltatták mind a koncert, mind a lemez megjelenése után.

„És ez a kórus! Irgalmatlan intonáció és összetartás, kristálytiszta franciaság, értelmes tagolás, mindegyik szólamban e nyílt és őszinte hangszínekkel, melyek tovább hevítik a harmóniai feszültségeket” – írta akkor a forumopera.com.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X