Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Pintér Ágnes: „A Purcell Kórus az életem egyik legfontosabb része”

Pintér Ágnes: „A Purcell Kórus az életem egyik legfontosabb része”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1996-ban jöttem a Purcell Kórusba, akkor még zeneakadémista voltam, de már előtte is évekig figyelemmel kísértem hangversenyeiket. Azóta a koncertek több mint 90 %-ában részt vettem, csak a gyermekeim születésekor maradt ki néhány hónap.

Ebben az együttesben a részvétel számomra nem csak egy munka, vagy egy sokadik koncert, hanem az életem egyik legfontosabb része. Részt venni a próbafolyamatokban, megismerni új csodálatos műveket és együtt lenni azokkal, akikkel a sok év alatt nagyon közeli barátságok alakultak ki.

Igazán szerencsésnek érzem magam, hiszen nagyon kevés embernek adatik meg, hogy azt csinálhassa az életben, amit igazán szeret, és még értelme is van, hiszen sok valódi élményt szerezhetünk a hallgatóknak. Ezért nagyon hálás vagyok.

- hirdetés -

A Purcell Kórus sikere leginkább vezetőnk maximális igényességének köszönhető, melynek egyik legfontosabb pontja az idegennyelvek tökéletes kiejtése és a szöveg, egyesével minden szó kifejező megformálása a zenében.

Ide kapcsolódik:
„A legszebb dolgot csinálom, amit csak lehet” – Interjú Vashegyi Györggyel

A másik dolog, amit ki kell emelni az, hogy a szólamokban a sok év alatt nagyon magasszintű csapatmunka alakult ki, mely biztosítja az egységes megformálást és hangzást.

Nagyon tetszik az is, hogy Gyuri fontosnak tartja, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar együtteseinek munkájában folyamatos repertoárbővítés történjék.

Tehát nem minden évben nyolcszor a Mozart Requiemet vagy egy Bach passiót adunk elő, amelyek természetesen csodálatos darabok, de van azért bőven más megismerésre váró olyan mű is, mely méltó az előadásra és illeszkedik az együttesek repertoárjába. Az itt eltöltött csaknem 25 évem alatt számos újkori világbemutató hangzott el előadásunkban. Különös büszkeséggel tölt el, hogy ezek közül soknak a megvalósításában az előadáson kívül is aktívan részt vettem, ugyanis sok partitúrát én készítettem el modern kiadásban korabeli kéziratokból az együttes számára. Most is dolgozom egy kiadáson, mely Charles-Hubert Gervais, francia barokk zeneszerző motettáit fogja tartalmazni. E műsorból a koncertre és lemezfelvételre remélhetőleg 2021-ben kerül majd sor.

Pintér Ágnes: „Sok partitúrát én készítettem el modern kiadásban korabeli kéziratokból az együttes számára”

Rengeteg szép emlék kötődik az elmúlt évekhez, a sok külföldi turné, az Esterházy-kastélyban eltöltött nyári hetek, vagy a színpadon megrendezett operaelőadások élménye. Ha néhány művet kellene kiemelnem, amelyek a legközelebb állnak hozzám, a Monteverdi Vespro-t, Gesualdo nagyheti responsoriumait, Bach h-moll miséjét, Buxtehude Herzlich lieb című művét, Rameau operáit és Mendelssohn oratóriumait emelném ki, bár a sor nagyon hosszú még. E művek közül néhányban szólistaként is szerepelhettem.

Mindig nagyon várom az új feladatokat, és remélem, hogy még sokáig részt vehetek ebben a felemelő tevékenységben.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X