Papageno Radio
Címlap Czank Líviával, Lajtai Györggyel és Sebestyén Áronnal hallhat interjút a Papageno Klasszikban

Czank Líviával, Lajtai Györggyel és Sebestyén Áronnal hallhat interjút a Papageno Klasszikban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása szeptember 5-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Czank Líviával, Lajtai Györggyel és Sebestyén Áronnal.

Szép, zárt világ – Az első balettlépésektől a színpadig címmel megjelent Czank Lívia író, újságíró, fotóművész gyönyörű albuma. A közönség a balettet könnyűnek és légiesnek látja. Ez az életpálya azonban a próbatermekben és a kulisszák mögött inkább fájdalmas és nehéz. A táncosok tisztában vannak vele, hogy a szenvedés a hivatásuk része, és ennek tudatában már egészen kicsi koruktól elhivatottan készülnek, hogy balettművészek legyenek. Czank Lívia egy teljes tanévet töltött a Magyar Táncművészeti Egyetem balettnövendékeivel, részt vett az év összes fontos eseményén, beszélgetett a hallgatókkal, mesterekkel és az egyetemi dolgozókkal. Vallomásaikból körvonalazódnak cselekvéseik mozgatórugói, nehézségeikről és örömeikről egyaránt képet kapunk. Különleges képességű, „kiválasztott” gyerekeket ismerünk meg, akik alázatosak, maximalisták, összetartóak és rendkívül önállóak. Az izgalmas beszámolókat a szerző művészi szépségű fotói egészítik ki, amelyek bepillantást engednek e rengeteg buktatóval teli, sokak számára eddig ismeretlen világba.

Czank Líviával aról is beszélgetünk, mi az, ami a táncosokban fotósként a leginkább megragadja a figyelmét; mi volt az első kép, amit elkészített az egy év során; 2009 óta készít interjúkat és fotóriportokat női magazinok számára: mi az a tudás, amit e tanulás során szerzett meg; 2016-ban jelent meg első kötete, amely az esküvők világába kalauzol, tehát a titkok vonzzák-e igazán; illetve milyen elismerések övezik eddigi munkáit?

Lajtai György operatőr  neve itthon is ismerős lehet, ugyanis a nyolcvanas években a pécsi körzeti stúdióban dolgozott, de a Cimbora című, máig népszerű televíziós műsor készítésében is részt vett. 1987-ben feleségével, Eszterhai Katalin írónővel és gyerekeikkel Olaszországba emigráltak, ahol a RAI televíziónál kapott munkát. Együtt készítettek több filmes produkciót is, többek között az olasz emigrációról a Timeless Italy (Időtlen Olaszország) című sorozatot. Két évvel később Kanadába mentek tovább, és a mai napig ott élnek. Televíziós munkáik mellett sikeres dokumentumfilmesek; legnagyobb vállalkozásuk a National Geographic Kid TV-nek forgatott Are We There Yet? (Megérkeztünk már?) című sorozat. Beutazták az egész világot, 36 országban vettek fel epizódokat. Lajtai Györgyöt az elmúlt négy évben az Amerikai Televíziós Művészetek Tudományos Akadémiája Los Angelesben több alkalommal is Emmy-díjra jelölte – operatőrként kétszer, világítástervezőként pedig négyszer. Legutóbb 2019-ben jelölték mindkét kategóriában a Ghostwriter (Szellemírók) című filmért.

Kétrészes interjúnkban Lajtai Györgyöt arról is kérdezzük, vajon az operatőri munkához melyek a legfontosabb feltételek; mit jelent egészen pontosan az Emmy-díj, és miért annyira fontos egy filmes szakember életében?

Az Inspired Symphony filmzene-felvételekre szakosodott magyar szimfonikus zenekar és a Pannónia Stúdió idén újra megrendezik a Pannónia Filmzeneszerző Versenyt. A 2018-ban első alkalommal meghirdetett megmérettetésre Portugáliától Argentínán át, Szíriától egészen Taiwanig 129 zeneszerző jelentkezett.

Ide kapcsolódik:
Meghirdették a II. Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerzői Versenyt

A zenekar és a stúdió idén több hollywoodi szerzővel is dolgozott, többek között Mark Isham, Michael D. Simon, Cyrus Raynolds zeneszerzőkkel. A Pannónia szakmai csapata Jankovics Marcell most készülő animációs filmsorozatához, a Toldihoz is együtt készítették a filmzene-felvételeket. A szervezők a verseny mellett ebben az évben képzéseket is indítanak, valamint különböző klasszikus zenei kiadványokat készítenek, ezzel is hirdetve, hogy a Pannónia szakmai bázisa nemzetközi színvonalon várja a külföldi és a hazai partnereket. A szervezők fontosnak tartják, hogy a hollywoodi zeneszerzők mellett hazai szakemberek is részt vegyenek a zsűrizésben, ezért idén 6 főre bővült a szakmai zsűri, köztük Balázs Ádám zeneszerző, Herendi Gábor filmrendező és Hrutka Róbert zeneszerző. A II. Pannónia Nemzetközi Filmzeneszerzői versenyre a jelentkezők a nagy sikerű Kincsem című magyar film egyik jelenetére komponálhatnak zenét, amelyre Herendi Gábor rendező és a film producere is áldását adta. Fontos, hogy kidolgozott kottát és demo hanganyagot is kérnek a szervezők, tehát csak olyan képzett jelentkezők pályázatait várják, akik képesek elkészíteni egy szimfonikus zenekari kotta anyagot. A II. Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerző Versenyre beérkezett pályaművek 10 legjobb kompozícióját a szervezők 2020. november 20-án közzéteszik a verseny weboldalán, amelyekre a közönség november 28-ig szavazhat.

Sebestyén Áron Artisjus-díjas zeneszerzőt, a verseny egyik szervezőjét arról is kérdezzük, miért kiemelten fontos számukra a 30 év alatti pályázók segítése, és hogy egy ilyen típusú versenyen is megjelenhessenek?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. szeptember 6-án, vasárnap este 7 órától kerül sor.


 

 Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X