Papageno Radio
Blogok Várfok30 Mulasics László egyéni kiállításával indítja őszi évadát a 30 éves Várfok Galéria

Mulasics László egyéni kiállításával indítja őszi évadát a 30 éves Várfok Galéria

Mulasics László (1954-2001) a 80-as, 90-es évek hazai művészeti színtérének egyik meghatározó alakja volt. Hirtelen halála óta a Várfok Galéria rendszeres jelleggel rendezte meg az egyes korszakokra koncentráló, azokat feltárni kívánó kiállításokat. A Kutyák, szarvasok és griffek című tárlat ezúttal Mulasics legendás állatmotívumait és azok hátterét vizsgálja. A középkori vadászjelentekből és szőttesekről vett rejtélyes állatok az életmű egyik legizgalmasabb vonulatát jelentik.

Mulasics László neve egybeforrt jellegzetes technikájával, az enkausztikával. Az enkausztika a porfestékkel és terpentinnel kevert, felhevített, folyékony viasszal való festés technikája. A viasz gyors száradása miatt nagyfokú precizitást és tudatos alkotást követel. Az ókori technika, melynek legismertebb emlékei a hellenizmus korából való egyiptomi múmiaportrék, a Kr. e. 2. század és Kr. u. 4. század közötti fénykora után háttérbe szorult. A 19. és a 20. században olyan művészek tettek kísérletet felélesztésére, mint Arnold Böcklin, James Ensor, Paul Klee vagy Jasper Johns. Magyarországon Mulasics a legnemesebb szintre emelte az enkausztikát, egészen bonyolult rétegeket, struktúrákat hozott létre, gyakorta további anyagokkal – olaj, fénylő metállemezek, zománc, fotóprintek – gazdagítva a kompozíciókat. 

„A kilencvenes évek elejétől egyidejűleg több dolog is foglalkoztat. A művészettörténeti utalásrendszerek tanulmányozása, az archaikus művészetben való elmélyülés, különböző korok művészetben használt jelrendszereinek az összehasonlítása, és ennek a mai napig tartó folyamatnak az értelmezése […] A művészettörténetből jól, vagy kevésbé ismert részleteket festek meg, talált tárgyként alkalmazom ezeket, tulajdonképpen nagyon sok dolog szóba jöhet. Valójában ezt mindig szimbolikusan kell érteni, egyfajta utalásként arra, hogy a keresés – kutatás kódolt programja milyen fontos számomra, hogy a festészetemet folytonosan felülvizsgálom, mindig újra értelmezem.”  (Mulasics László, 1997)

Mulasics László: Griff, 1995, enkausztika, olaj, vászon, 220×190 cm, Bodnár Gyűjtemény

Mulasics László gazdag motívumkincsében helyet kapnak a világ fizikai jelenségei, természeti kincsei, kulturális történelmének emblémái. Képei egyetemes ideákat, értékeket hordoznak, konzerválva a viasz sejtelmes fényű felületében, ezért érezzük alkotásait ma is egyszerre frissnek és örökérvényűnek.

Mulasics László: Kutyák, szarvasok és griffek

 

Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

 

A kiállítás 2020. szeptember 17. és 2020. november 14. között tart nyitva, kedd–szombat 11 és 18 óra között ingyenesen látogatható.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!