Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Böszörményi Gábor, Büky Anna, Eötvös József és Perjés János a Papageno Klasszik...

Böszörményi Gábor, Büky Anna, Eötvös József és Perjés János a Papageno Klasszik adásában

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása október 17-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Böszörményi Gáborral, Büky Annával, Eötvös Józseffel és Perjés Jánossal.

- hirdetés -

A X. Mozinet Filmnapokat idén október 22. és 25. között rendezik meg. Budapest mellett Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Veszprém ad otthont a világ legnagyobb fesztiváljait megjárt nyolc filmnek, jóval a hazai országos mozibemutató előtt.  Több vetítés után izgalmas, a filmekben felvetett témákhoz kapcsolódó beszélgetést is rendeznek a budapesti Puskin moziban, így például a 77. Velencei Filmfesztiválon debütált, Amíg tart a nyár című filmről, Shannon Murphy bemutatkozó rendezéséről lesz kerekasztalbeszélgetés Szabó Eszter Judit, a Pszichoforyou alapító-főszerkesztője vezetésével, Demetrovics Zsolt addiktológus és Kánya Kinga gyászterapeuta közreműködésével. A Berlini Filmfesztiválról négy film is érkezik: ezekről is lesz beszélgetés Zentai Lillával, a Menedék Egyesület munkatársával. A DAU. Natasa a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert – a budapesti vetítés után Kolozsi László kritikus beszélget a filmről Tamás Gáspár Miklós filozófussal. Cannes válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmjéről, a Sweatről – amely „az egyik legintenzívebb filmes betekintés a közösségi média árnyoldalaiba” – a vetítés után Kormos Anett humorista-újságíró és Szirmai Gergely videóblogger beszélget.

- hirdetés -

A X. Mozinet filmnapok kapcsán Böszörményi Gábort, a Mozinet vezetőjét arról is kérdezzük, hogy amikor egy évtizede elindult az eseménysorozat, mi volt a cél és mi változott azóta?

Megjelent 50 életút 50 felett címmel Büky Anna író hetedik kötete. A szerző ezúttal is különös érzékkel talált rá interjúalanyaira. Kötete arcéleket villant fel, miközben életutakat hoz premier planba – megpróbáltatásokkal, újrakezdésekkel, örömökkel és a kiteljesedés vágyával. A legkülönbözőbb területekről érkező interjúalanyok által elénk tárt élettörténetek alkalmat adnak arra, hogy elgondolkodjunk hitről, hazáról, szakmáról, misszióról, szolgálatról, családról, öregedésről – tudatosítva, hogy az elénk görgetett kövekből nemcsak barikádot lehet építeni, hanem lépcsőt is. Ahogy az egyik interjúalany, Maczkó Mária fogalmazott: „Használjuk tehát azt a kincset, azt a tudást, azt az isteni adományt, amelyet hordozunk, és szándékunk szerint sosem csak magunknak tartogatunk!” Büky Anna legújabb kötete felemel és reményt ad mához és holnaphoz. Mert az élet csoda, s mindannyian küldetéssel születtünk e földre, hogy létünkkel nyomot hagyjunk az utánunk érkezőknek. Az írónővel többek között arról is beszélgetünk, hogy bár az ötvenedik születésnaptól sokan félnek, mintha ott lenne vége az igazi életnek, hiszen ez ömlik ránk a sajtóból, a reklámokból, hogy innentől nehéz tanulni, jönnek a betegségek, nincsenek már új lehetőségek, mégis, az ötven egy varázsszám, egy bűvölet, amely éppen azzal nyit új kapukat, hogy az eddig megélt tapasztalatok még frissek, de már bölcsességet is adnak és megannyi lehetőséget.

„Közel egymáshoz” mottóval tárja idén nagyra virtuális kapuit november 2. és 9. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.  A fesztivál idén a V4 országok meghatározó, nemzetközi hírű klasszikus gitárművészeit mutatja be a közönségnek, mellettük pedig nem feledkezik meg a fiatal tehetségekről sem. A fesztivál teljes programja az online térben érhető el, jegyvásárlás után tekinthetők meg adott időben – pár órás ráhagyással – a koncertek, példátlan lehetőséget nyújtva arra is, hogy külföldről is követni lehessen az eseményeket.  Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hét éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezte el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszert és irodalmának sokoldalúságát, kiemelkedő művészeit. Eötvös Józsefet arról is kérdezzük, a járványügyi helyzet hogyan alakította át a szervezést, ki tud jönni és ki nem a rangos eseményre; mire koncentrál az idei fesztivál, és kik a kiemelt vendégek?

Klárát, a fiatal lányt teherbe ejti szerelme, aki azonban a bíróság előtt tagadja az apaságot, és érdekházasságot köt, hozománnyal. A lányt a falu kiközösíti, elveszíti gyermekét és minden értelemben az utcára kerül. Megismerkedik későbbi férjével, akitől aztán megörökli a vagyont. Sorsfordító, meghökkentő döntéssel változtatja meg addigi életét. Közel fél évszázad után visszatér Güllenbe, hogy az ottaniak életét változtassa meg egy különös kéréssel… Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című, 1960-ban írott drámájának egy rövid cselekményszála ez, azonban a teljes történet nemcsak izgalmas krimi, de számos etikai kérdést is boncolgat.  „… nem határolódom el a gülleni emberektől, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy másként cselekednék, mint ők” – mondja Dürrenmatt, és ez az oka annak, hogy a Spirit Színház műsorára tűzi ezt a nagy szabású művét. A dráma a legrealisztikusabb környezetben bont ki egy abszurd ötletet. Perjés János író, színész, a Spirit Színház alapító vezetője meglehetősen formabontó módon jelenik meg október 29-i bemutatóján. Perjés Jánostól azt is kérdezzük, a drámához való vonzódása mennyire határozta meg a darabválasztását, milyen koncepció volt e mögött a Spirit részéről?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. október 18-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.