Papageno Radio
Tánc Hogyan alkalmazhatóak napjaink új technológiái a mozgásművészetben?

Hogyan alkalmazhatóak napjaink új technológiái a mozgásművészetben?

2020-ban először kerül megrendezésre a STELLA (Somatic TEch Live LAb) elnevezésű projekt programsorozata a Trafóban, melynek fókuszában a tánc és a digitális technológiák területének keresztezése áll. Az esemény keretében előadások, installáció, mini konferencia és különböző workshopok várják az érdeklődőket.

A STELLA (Somatic Tech Live Lab) a Ziggurat Project összművészeti társulat által kezdeményezett hosszú távú projekt, melynek célja a mozgás és a technológia területén működő szakemberek (előadó-művészet, vizuális és média művészet és technológia) együttműködésének elősegítése a visegrádi régióban.

A projekt részeként 2020. november 7-9. között kerül megrendezésre az első tánc és technológia programsorozat, amely minden olyan érdeklődőnek szól, aki kíváncsi, hogyan alkalmazhatóak napjaink új technológiái (pl. virtuális valóság, interaktív technológiák, kiterjesztett valóság) a mozgásművészetben.

November 9-én 19 órától egy dupla est keretében két előadást is láthat a közönség.

A Ziggurat Project Légszükséglet című előadását a szabadtüdős merülés inspirálta. Az előadásban közösen lélegzünk, ugyanakkor mély lélegzeteink figyelmünket a saját testünkre, szellemünkre fordítják. Együtt merülünk a térbe.

Az érzéki tapasztalást interaktív technológia segíti: fény szenzorokra reagáló LED lámpák, viselhető elektronika, interaktív fény és hang design. A táncosok közöttünk, felettünk, karnyújtásnyira mozognak … különböző perspektívákból látjuk őket. Nem csupán a szemnek szól ez a táncelőadás, inkább egy közös merülés élmény a flow különböző állapotaival, súlytalansággal, adrenalinnal, narkotikus állapottal, függőséggel és a levegő mindent elsöprő szükségletével.

Somló Dávid Mandalája egyszerre közösségi koreográfia, a résztvevőt átölelő hang kompozíció és bensőséges meditáció egy üres színházi térben. Arra keresi a választ, hogy miként létezünk és létesítünk kapcsolatot, amikor nem maradt más csak sétálni és hallgatni. Az előadást a résztevő nézők egy lassan kibontakozó folyamat során együtt teremtik meg, a darab zenéjét mozgatható hangszórókon, különböző útvonalak mentén a térben hordozva.

Az előadások mellett egy konferencia is szerepel a programban, november 8-án 17 órától, amely online is látogatható ezen a Zoom-linken.

A konferencián résztvevők magyar és nemzetközi művészek, menedzserek esettanulmányait hallgathatják meg, valamint egy kerekasztal-beszélgetést a tánc&tech együttműködések közönségfejlesztő és innovációs lehetőségeiről. A program előtt a Trafó Klubba személyesen ellátogatók számára 16 órától lehetőség nyílik egy interaktív installáció megtekintésére.

Mandala – fotó: Ursulka Boljkovac

A programsorozat szervezője a Ziggurat Project budapesti társulat. Fő fókuszukban olyan interdiszciplináris tér-szenzitív előadások létrehozása áll, melyek a kortárstáncot más művészeti ágakat kapcsolják össze. Az elmúlt években a társulat olyan nemzetközi együttműködésekben vett részt, mint például a PLACCC Fesztivál Picture Projectje, a Visegrádi Alap előadó-művészeti rezidenciája, az Art&Tech Days, a Spotter Trip, vagy a Let me in Performing Arts Festival.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!