Papageno Radio
Címlap Közvetítés - Bartók színpadi műveit vezényelte utoljára Kocsis Zoltán a Müpában

Közvetítés – Bartók színpadi műveit vezényelte utoljára Kocsis Zoltán a Müpában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kocsis Zoltán többszörös Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző halála előtt egy hónappal, 2016. október 7-én vezényelt utoljára a Müpában. Az intézmény ennek a koncertnek a felvételét teszi most közzé december 12-én a Müpa Home sorozatban. 

A kékszakállú herceg vára című operában Szántó Andrea és Bretz Gábor közreműködött, míg A csodálatos mandarint a Pécsi Balett együttesével állították színpadra. A közvetítés ide kattintva lesz elérhető.

A koncert ismertetőjében a következőket olvashatjuk: “A 17. századi francia meseíró, Charles Perrault La Barbe bleue című története nyomán megismert, korábbi feleségeit lakat alatt tartó, titokzatos és magányos Kékszakáll sokféle értelmezést megélt már az évek során. Az előadást rendező Káel Csabát azonban ezek közül is a szerző szándékaihoz legközelebb álló, lélektani megközelítés inspirálta.

„Bartók szellemében próbáljuk bemutatni, hogy a férfi-női kapcsolatok változó minősége hogyan akadályozza, követi egymást, miközben Judit Kékszakáll képzeletén keresztül szeretne a herceg szívéhez eljutni.”

A mű egyfajta átmenetet képez az opera és a koncertdarab között, ami remekül illeszkedik a hangversenyteremben bemutatott, félig vagy inkább különlegesen szcenírozott operaelőadások sorába.

Az előadás második felében ugyancsak A kékszakállú herceg vára díszletei közt mutatja be A csodálatos mandarin friss koreográfiáját Vincze Balázs. A rendező-koreográfust, aki táncművészként maga is alakította a csavargók egyikét, elsősorban a Mandarin rejtélyes figurája és motivációi foglalkoztatják.

Promóció

Stream és színház

X
X