Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Virtuózok Mesterkurzus adással készültek a Szuperdöntőre a Virtuózok tehetségei

Mesterkurzus adással készültek a Szuperdöntőre a Virtuózok tehetségei

A szuperdöntő előtti „mesterkurzuson” csak dicséretet kaptak az ifjú zenészek. Nem semmi izgalmakat éltek át az elmúlt adásokban a Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk szereplői: először a saját hazájukban kellett megküzdeniük a társaikkal, hogy ők jussanak be a műsor hatodik évadába, aztán pedig honfitársaikat kellett lejátszaniuk a színpadról a Budapesten tartott elődöntőkön.

- hirdetés -

Azt gondolnánk, a kis virtuózok elfáradtak a hosszú forgatási napokon. A legidősebb zenész is mindössze 19 éves, a gyerekek-fiatalok örömmel, és teli energiával vetették bele magukat az izgalmas új kalandokba.

- hirdetés -

Mostanra eldőlt, hogy a négy-négy indulóból melyik két-két fiatal tehetség az, aki a nemzetközi versenyben képviselheti saját hazáját: a visegrádi négyeket (Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Magyarországot), valamint a vendégként meghívott Szerbiát.

Most tehát, a „mesterkurzuson” már csak a két-két fiatal lépett fel a zsűri előtt, de végre a döntnökök is pihenhettek, nem kellett hazaküldeniük senkit, annyi volt a dolguk, hogy élvezhették a zenét, amit a szigorú válogatón kiválasztott gyerekek játszottak nekik. És ezt szemlátomást meg is tették, agyba-főbe dicsérték a fiatalokat, csak úgy repkedtek a kedves megjegyzések: fantasztikus vagy, született tehetség, egy kis angyal, remélem, világhírű leszel! Persze a jövő heti Szuperdöntő előtt ez rá is fért a gyerekekre, hogy a fináléban, amit öt ország tévéjében hetvenmillió ember lát majd, a legjobb formájukat hozhassák.

Ide kapcsolódik:
Plácido Domingo: „Nem bántam meg egyetlen művészeti döntésemet sem”

A zsűri világhírű tagjai a lehető legjobb tanácsokat próbálták adni ehhez, a szerb gitárost, a 15 éves Vuk Vukajlovicot és a cseh harmonikást, Martin Sulzot arra kérték: néha nézzenek fel játék közben, vegyék fel a szemkontaktust a közönséggel, hogy még jobban átélhető legyen a csodás darab, amit épp előadnak.

A szlovák Alžbeta Rehákovát, aki 18 évesen úgy dalol, mint egy világhírű operaénekes, arra figyelmeztették, a szövegre is úgy figyeljen, mint a gyönyörű hangjára. Az elképesztő tehetségű magyar zongoristát, a 14 éves Rozsonits Ildikót figyelmeztették, hogy játszhat még erősebben ott, ahol a Liszt-darabban előírja a kotta.

Ahhoz már csak párat kell aludni, hogy kiderüljön, megfogadták-e az ifjú virtuózok a tanácsokat, és milyen eredménnyel. A tét nem kicsi: az utolsó adásban a szuperzsűri maga Maestro Plácido Domingo lesz – előtte zenélni, énekelni csak keveseknek adatik meg!

A műsorsorozat zenéjét Ifjabb Plácido Domingo szerezte, melyet a Budafoki Dohnányi Zenekar ad majd elő a december 18-i Szuperdöntőben, Maestro Domingo vezényletével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.