Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A világ 15 országában emlékeznek a 100 éve született Cziffra Györgyre

A világ 15 országában emlékeznek a 100 éve született Cziffra Györgyre

Határtalan összefogásként jellemezte az emlékév megvalósulását Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője. A világ 15 országában emlékeznek majd a 100 éve született zongoraművészre és zenei hagyatékára.

- hirdetés -

Balázs János elmondta, hogy Magyarországon mások mellett a Müpa, a Zeneakadémia, a Filharmónia Magyarország, a Magyar Művészeti Akadémia a partnerek. A világban pedig a legnagyobb koncerttermek, köztük a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium, a brüsszeli Bozar, a svájci Victoria Hall mellett a legnagyobb zenekarok és legelismertebb művészek is mögöttük állnak.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Műfajok találkozása – Online kiállítások és virtuális tárlatvezetés a Cziffra100 programsorozatban

Balázs János kiemelte: olyan művészeket hívtak meg fellépni az emlékévben, akik azt a liszti örökséget képviselik, amelyből Cziffra György is táplálkozott. Ezáltal pedig Cziffra György örökségét, a romantikus gondolkodásmódot, az érzelemorientált előadói eszközt tudják széles körben integrálni a társadalomba, a szakmába.

Ide kapcsolódik:
A Zeneakadémia docenseként folytatja Balázs János zongoraművész

Kitért arra is, hogy az oktatás idén is a fesztivál része, február 11-14. között Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) tart ingyenes mesterkurzusokat.

Ide kapcsolódik:
Online nyitóeseménnyel veszi kezdetét a Cziffra György-emlékév

Idén a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével, február 9-én Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművész ad online koncertet a Zeneakadémián.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X