Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Városmajori Szabadtéri Színpad Benkő Nóra: „A szabadtér visszakapta valódi értékét"

Benkő Nóra: „A szabadtér visszakapta valódi értékét”

Benkő Nóra tavaly márciusban vette át a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezetői teendőit. Vezetése alatt, a COVID-járvány ellenére rendkívül sikeres évadot zárt a színpad. Az elmúlt évad tapasztalatairól, az idei terveiről beszélt nekünk.

- hirdetés -

– Sikeres évadot zártunk tavaly: 45 előadást valósítottunk meg, amelyre 23.000 néző volt kíváncsi. Ezek igen értékes számok, amelyben nagyon sok munkánk van. A tavalyi évad alatt az is egyértelművé vált, hogy a pandémia okán mekkora jelentősége van a szabadtéri helyszíneknek. Hiszen a járványig a szabadtér „csak” egy nyári szórakozási lehetőség volt, de 2020 márciusától az egyetlen olyan biztonságos térré vált, ami a nézők számára komplex értékeket, kulturális, szociális élményeket adhat át.

- hirdetés -

Végül is visszatértünk a régmúlt színházához, hiszen anno szabadtéri előadásokkal indult a színháztörténelem és csak később zártuk falak közé a színházi élményt. Innét nézve a szabadtér csupán visszakapta valódi értékét.

A Városmajori Szabadtéri Színpad közel 100 évvel ezelőtt, 1922-ben kertmoziként indult, innen alakult át egy olyan színházi térré, amit manapság ismer a közönség.

– Milyen újdonságokkal készültök idén?

– Idén is pezsgő, sokoldalú, izgalmas évadot tervezünk. Mostanra teljesen összeállt a repertoár. A színház öt pillérje alapján (színház, kertmozi, koncert, gyerekműsorok, valamint az ötödik a Szemle, amelyre értékes vidéki és határon túli előadásokat hívunk meg) több mint hetven produkcióval várjuk június 2-tól a nézőket.

Ide kapcsolódik:
Benkő Nóra vezetésével újul meg a Városmajori Szabadtéri Színpad

Ez az első olyan évad, amelynek teljes programját én határozhatom meg, csak olyan előadásokat hívtunk meg, amiket személyesen megtekintettünk. Művészeti vezetőnk, Peremartoni Krisztina segítségével ezt meg is tudtuk valósítani, így garantáltan minőségi darabok kerülnek színpadra.

A színházi előadásokat Chaplin szívbe markoló némafilmjének színházi adaptációja, a Nagyvárosi fények nyitja meg június 2-án a Játékszín vendégjátékaként. Új partnerekre is találtunk idén: a Radnóti Miklós Színház például egy Valló Péter által rendezett darabbal érkezik hozzánk, de teljesen új árnyalatot hoznak a Dumaszínház produkciói is színházunk kínálatába. Visszatérő partnerünk, az Orlai Produkciós Iroda négy előadásából kettőnek a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz az ősbemutatója. A Menopauza tavalyi nagy sikerére való tekintettel Tallós Rita új rendezését, az Anyatigriseket is láthatja majd nálunk a közönség – két alkalommal is.

A dallamok kedvelői 15 különböző műfajú koncert közül válogathatnak nyáron,

fellép többek között az Európa Kiadó, az Erik Sumo Band, a Karthago és Török Ádám is színpadra lép. De a régiek is visszatérnek, ismét színpadra áll Palya Bea, Bereczki Zoli és Tompos Kátya is. Idén minőségi gyerekkoncertekkel várjuk a legkisebbeket is, Halász Judit, Kaláka, az Alma együttes, Kárász Eszter, valamint Bíró Eszter szórakoztatja majd őket.

nézők - forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad
nézők – forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad

Újra lesz Kertmozi a Városmajorban, a tavalyi év újdonsága nagy sikert aratott, ezért 2021 nyarán is változatos, hazai és nemzetközi filmeket láthatnak a celluloid-rajongók nálunk. A Városmajori Színházi Szemle rendkívül fontos eleme az évadnak, egyféle megmérettetés, zsűrivel és minősítéssel. A terv az, hogy a későbbiek során a Szemlét fesztivállá bővítsük.

Egy olyan találkozó létrehozására törekszem, ahol a szakma és a nézők között valódi, élő párbeszéd jöhet majd létre.

Az idei Szemlére hat város hat előadása látogat a fővárosba, a budaörsi, a miskolci, a szombathelyi, valamint a szabadkai, az újvidéki és a szigligeti teátrumok figyelemre méltó darabjait augusztus 25. és szeptember 9. között tekintheti meg a nagyérdemű a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Szeretnénk idén is bevezetni egy új műfajt a Városmajor kínálatába, a vacsoraszínház egy nagyon különleges formanyelv, ahol a gasztronómia és a színházi élmény találkozik. A Soharóza kórus produkciója garantáltan kulináris-kulturális élményekkel szolgál majd minden néző számára, ahol  minőségi borok kísérik a kórus hangokkal és zenékkel kísérletező divatbemutatóját.

Chaplin - forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad
Chaplin – forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad

Új színfoltként pedig kulturális fesztiválélményt kínálunk, idén vendégül láthatjuk a Margó Irodalmi Fesztivált is, ami egy olyan rangos esemény, ahol többek között Spiró György, Barna Imre, Fábián Janka, Závada Péter, Beregi Tamás, Finy Petra, Hartay Csaba, Babiczky Tibor, Szvoren Edina, Bérczesi Róbert, Kukorelly Endre, Varró Dániel mutatja be új kötetét, és az elmúlt évek hagyományait követve bemutatkoznak az idei Libri irodalmi díjasok is, Bereményi Géza és Grecsó Krisztián.

Saját produkciónk a COVID okán szociálisan elszigetelt fiatalokra fókuszál, az elsősorban középiskolásokat célzó zenés irodalmi est, melynek a zenei vezetője Beck Zoltán, az 30Y zenekar alapítója, Shakespeare Ahogy tetszik című darabja alapján készül, Ahogy teccik – nemtragédia címen kerül szeptemberben bemutatásra a Városmajorban.

– Tavaly nagyszabású munkálatok folytak a Városmajorban, az arculatváltás is megtörtént?

– Fontos, hogy jövőre lesz az intézményünk fennállásának 100. évfordulója. A karantén alatt lecseréltük a nézőtéri székeket és minden fronton egységes színekkel és arculattal jelentkezünk – ez nem csak az élő térben, de a honlapunkon és a fészbuk oldalunkon is megjelenik. Így nem csak az előadások minősége, de a környezet is méltó lesz 2021-ben is a minőségi szórakozáshoz.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.