Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Sztarenki Pált választották a Pinceszínház új igazgatójának

Sztarenki Pált választották a Pinceszínház új igazgatójának

A Pinceszínház vezetésére beérkezett igazgatói pályázatok közül Sztarenki Pálét ítélte legjobbnak a kerület képviselő-testülete, bár a szakértői biztosság dr. Komáromi György pályázata mellett tette le a voksát.

- hirdetés -

Ahogy arról mi is beszámoltunk a Pinceszínház vezetésére többen is bejelentkeztek, miután az előző igazgatót, Soós Pétert Ferencváros polgármestere szerződésszegés miatt azonnali hatállyal elbocsátotta, mivel az intézményvezető csatlakozott az SZFE oktatóigárdájához.

- hirdetés -

Június 22-én szerdán egész napos meghallgatást tartott a Pinceszínház igazgatói pályázatának szakmai bíráló bizottsága, és a 14 pályázó közül dr. Komáromi Györgyöt támogatta 8 voksból 6 szavazatos többséggel – számolt be Facebook-oldalán a Ferencváros.

Pinceszínház
Pinceszínház

„Ez volt a Pinceszínház új igazgatójának kinevezéséhez az első kör. Ezt még kettő követi: a Kulturális, Oktatási, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság (KOEN) meghallgatása és ajánlása, majd a ferencvárosi Képviselő-testület döntése.

A szakmai értékelő bizottságnak az volt a feladata, hogy szakmai szempontból ítélje meg a pályázatokat és tegyen ajánlásokat a döntéshozók felé. Ezt egy kicsit túl is teljesítette: kiválasztotta az általa legjobbnak tartott munkát” – fűzte a bejegyzéshez Takács Máriusz.

Göttinger és társai korábban már pályáztak a Pécsi Nemzeti Színház vezetésére is, ahogy arról mi is beszámoltunk. „A budapesti Radnóti Színház gazdasági igazgatója, Komáromi György, aki Bérczes Lászlót, Benkó Bencét és Fábián Pétert, az operatagozatra pedig Göttinger Pált hozná magával. A szakember a pályázati kiírással összhangban menedzserszemléletű színházat ígér, erős fiatalos szállal.” – fogalmazták meg törekvéseiket a pécsi pályázatukban.

A pályázók névsora:
dr. Lázár Balázs
dr. Bodansky György
Lovas Gabriella
Kutszegi Csaba
Gáspár András
Horváth János Antal
Szirtes Balázs
Sztarenki Pál
Molnár Csaba
Dr. Komáromi György
Rácz Attila
Gulyás Hermann Sándor
Gencsev Gábor
Dr. Bagossy László
Pozsgai Zsolt benyújtotta a pályázatát, ám végül visszalépett.

A leendő igazgató személyéről a képviselő-testület dönt a bíráló bizottság véleményének figyelembevételével. A zsűri egyértelmű szakmai ajánlást szeretett volna tenni a döntéshozók számára.

A bizottság összetétele:
A Színházművészeti Bizottság delegáltjai:
Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója
Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója
Csáki Judit magyar színházkritikus, újságíró, műfordító, egyetemi tanár
Jászay Tamás újságíró, szerkesztő, kritikus, kurátor, egyetemi oktató, a Revizor alapító szerkesztője, állandó szerzője
Prof. Dr. Kásler Miklós delegáltja:
Benedekfi István – osztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárság, Előadó-művészeti Főosztály

A fenntartó önkormányzat delegáljtai:
Döme Zsuzsanna alpolgármester
Szász János Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész
A ferencvárosi Pinceszínház delegáltja:
Farkasné Bugyáki Beáta

A kerületi közgyűlésen, július 6-án a képviselő-testület négy pályázót hallgatott meg:

Gulyás Hermann Sándort, Horváth Lajos Antalt, dr. Komáromi Györgyöt és Sztarenki Pált. A képviselő-testület végül Sztarenki Pált választották meg igazgatónak 10 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett.

Időközben az egyik pályázó, Bodansky György már reagált is a döntésre Facebook-oldalán. Posztjában kiemelte, hogy kiírás szerint a cél a színház megújítása, markáns arculat kialakítása volt, ezzel szemben elmomdása szerint Sztarenki Pál „azt ígéri, hogy minden marad ugyanúgy, ahogy volt.”

„A 14 pályázó közül toronymagasan emelkedett ki a szakmai bíráló bizottság egyetlen jelöltje: a Komáromi-Göttinger-K2 pályázat, emberileg, szakmailag, gyakorlatilag.
Végignéztem a mai négy órás testületi ülést, Caraggiale tollára méltóan botrányos volt, tehát remekül szórakoztam.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!