Papageno Radio
Inaktív 424 Április-májusi fesztiválnaptár

Április-májusi fesztiválnaptár

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Azok számára, akik szeretnének, de nem tudják, mikor és hova menjenek, összeállítottam egy vállaltan nem teljes programajánlót népzenei és világzenei eseményekből. Időrendben veszünk végig néhányat a nemsokára kezdődő fesztiválszezon eseményeiből; érdekesség, hogy az egyes fesztiválok fellépői között alig van átfedés.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál szatellitrendezvénye lesz az idén első alkalommal megrendezendő, a Várkert Bazárban az Unesco-világörökségét bemutató Pont Fesztivál. Ez első alkalommal keletre, Európa legkeletibb csücske és Belső-Ázsia kultúrájára koncentrál, ami a koncertek mellé társított egyéb programokon is látszik. A fesztivál zenei programja már kész és nyilvános. Április 1-jén Vizeli Balázs és zenekara, Navratil Andrea és Demeter László közreműködésével, illetve a Malik Mansurov Quartett játszik, másnap a Mesi trio ad elő autentikus török és magyar népzenét, és hallható a tuvai Huun-Huur-Tu.

Április 22-én és 23-án tartják a Sportarénában a 36. Táncháztalálkozót. Aki esetleg még nem hallott róla: ez egyrészt egy kétnapos nonstop táncház (10 és 22 óra között), másrészt koncertek, táncbemutatók, előadások sorozata kirakodóvásárral, a végén pedig gálaműsorral, amit néhány éve egy ismertebb névvel próbálnak emlékezetessé tenni. Ebben az évbe a Boban Markovic Orkestar kapta ezt a szerepet. A közönség egy részének biztosan bejön, de azt gondolom, hogy egy másik részének többet jelent az idén hetvenéves Sebő Ferenc neve, aki szintén a találkozó vendége lesz.

A fő helyszínen kívül természetesen lesz egy nulladik nap, vagyis nyitó táncház a Fonóban (Sztregova u. 3.) 21-én hét órától, és egy éjszakai bál 22-én azoknak, akik nem szeretnék sok alvással tölteni a találkozó két napja között eltelt időt. A bál a Fáklya klubban (Csengery u. 68.) kilenckor kezdődik a vége pedig hajnali négyre van meghirdetve, de lehet hogy azzal késni fognak egy kicsit.

Több és változó helyszínen szervezi a Fonó minden évben a Budapest Folk Festet. Ebben az évben a Várkert Bazár szabadtéri színpada és terasza lesz a helyszín május 26. és 28. között. Fellép többek között a román Nadara és Mahala Rai Banda, a lengyel  Dikanda, Csík János és az Esszencia, Barabás Lőrinc, Lajkó Félix, a Buda Folk Band, Sena Dagadu és a Gypo Circus. A fesztivál első, felvezető eseménye a Fonóban lezajló táncház lesz 24-én.

Promóció

X
X