Papageno Radio
Intermezzo Kórusszakmai vélemény az Oscar-díjas magyar kisfilm témája kapcsán

Kórusszakmai vélemény az Oscar-díjas magyar kisfilm témája kapcsán

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Deák Kristóf díjnyertes filmjével kapcsolatban az első igazi zenei szakmai véleményre a valasz.hu cikke hívta fel a figyelmet Mindszenty Zsuzsánna, a Musica Nostra Nőikar vezetőjének, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége elnökének Facebook-bejegyzése alapján.

A bejegyzést az alábbiakban közöljük:

„Örülök a magyar Oscarnak. Örülök, mert az egész ország egy olyan pedagógiai problémáról beszél, amit nem szabad elbagatellizálni, foglalkozni kell vele. A szakirodalom ezt úgy hívja: »fekete pedagógia«, ami azt jelenti, hogy valaki – többnyire visszaélve a pozíciójával – tudatosan vagy nem tudatosan, rövidebb vagy hosszabb ideig, de mindenképpen időben távolra ható lelki sérülést okoz: megalázás, manipuláció, megfélemlítés, szeretetmegvonás, izolálás, gúny, vagy akár erőszak.

A Mindenki című film csak eszköz ennek a bemutatására. Tehát nincs okunk aggódni, hogy »nem tesz jót a magyar iskolai énektanításnak az, hogy ezt az egészet világszerte látják«. Mert nem erről van szó. Ez megtörténhet bármilyen egyéb szituációban is. Ez nem magyar jelenség – nem is kaphatott volna Oscart, ha holmi perifériális, csak ránk jellemző dologról szólna, bárhol a világon előfordulhat. Felhívja a figyelmet arra, hogy micsoda nagy felelőssége van a tanárnak, hiszen akarva-akaratlanul negatívan befolyásolhatja mások életét – hiszen sokan egy életen át hurcolják magukban a sebeket.

Egyébként a magánvéleményem (négy évtizednyi tanítás után) az, hogy az ember sok mindent mondhat vagy tehet, de az nem mindegy, hogy mi van mögötte. Ha szeretetből mondom, azt érzi a gyerek, és nem sérül. Ha gyűlöletből, lenézésből, indulatból, stb., akkor nagyot hibázhatok.

Sokan kétségbe vonják például a film végén a megoldást. Valóban, szerintem sem életszerű, talán nem képes egy gyerektársaság ennyire összefogni (kiszolgáltatott helyzetből) egy tanár ellen. De nem baj – ez némileg didaktikus megoldás a rendező részéről, azonban nem von le semmit a film értékéből. Ez nem dokumentumfilm, nem tanítófilm, de leginkább nem gyerekeknek való film! Amúgy büszke vagyok Molnár Mónikára, aki a Bakáts téri gyerekek énektanára, és nálunk végzett az ELTE-n. Szép munka volt!”

 

Promóció

X
X