Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nem létező állam kitüntetését kapta Gidon Kremer

Nem létező állam kitüntetését kapta Gidon Kremer

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hegedűművész szaktársai közül mindössze másodikként kapja meg a Pour le Mérite kitüntetést, amelyet 1740-es alapításától először csak katonai, 1842-től viszont tudományos vagy művészeti kiváló teljesítményért adományoznak.

- hirdetés -

Gidon Kremer

A Porosz Királyság legmagasabb kitüntetését Nagy Frigyes alapította, és 1918-ig, a királyság, illetve a császárság megszűnéséig adományozták. A polgári osztályt 1923-ban és 1952-ben szervezték újjá. A statútum szerint maximum negyven német és ugyanennyi külföldi tagja lehet, férfiak és nők egyaránt, akik a tudományért és a művészetért tett szolgálatuk, a területen elért teljesítményük alapján érdemesek a kiválóságra.

A nyolcvan tag körülbelül azonos arányban érkezik a természet- és társadalomtudományok, illetve a művészeti élet területéről, közöttük a zene területéről olyanok muzsikusok, mint Daniel Barenboim, Alfred Brendel, Brigitte Fassbaender, Sofia Gubaidulina, Kurtág György, Aribert Reimann, Wolfgang Rihm, Schiff András, Peter Stein rendező és Christoph Wolff zenetudós. Joachim József óta most először kapja meg hegedűművész az elismerést.

“Nem nekem kell, hogy örömet okozzon az előadás.”

(Via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X