Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Zenetudós kapta a japán Nobel-díjat

Zenetudós kapta a japán Nobel-díjat

1985 óta adják át a japán Nobel-díjnak is nevezett kitüntetést, amellyel a művészet és tudomány területén évente három nagy teljesítményt, életművet felmutató személyt díjaznak. A zenére négyévente kerül sor, az idei díjazott a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja, Richard Taruskin amerikai muzikológus.

- hirdetés -

A közel 450 ezer dollárral járó Kioto-díjat az Inamori Alapítvány adja át minden évben, három terület képviselőinek: az alaptudományok, a fejlett technológia, továbbá a művészetek és a filozófia (bölcsészettudomány) kiválóságainak.

Elhunyt az egyik legfontosabb Ligeti-monográfia szerzője

- hirdetés -

Az eddigi zenei kitüntetettek Olivier Messiaen, John Cage, Witold Lutoslawski, Iannis Xenakis, Ligeti György, Nikolas Harnoncourt, Pierre Boulez és Cecil Taylor voltak. Az idén hetvenéves Richard Taruskin a Columbia Egyetemen szerzett diplomát zenetudomány területén, de kórusvezetőként és gambaművészként is működött. 1986 óta a Berkeley tanára, kutatási területe az orosz zenetörténet és a 20. századi zene. Számos szakmai testületnek, például Amerikai és a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja, aktív kritikus, nagy visszhangot kiváltó írásai például a kortárs zenéről és a nem konvencionális historikus kutatásokat illetően többek közt a New York Timesban jelennek meg.

(Via kyotoprize.org)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.