Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 84. születésnapját ünnepli Vásáry Tamás

84. születésnapját ünnepli Vásáry Tamás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vásáry Tamás zongoraművész-karmester 1933. augusztus 11-én született Debrecenben.

- hirdetés -

Zenei pályafutását csodagyerekként kezdte, első koncertjén 8 évesen Mozart K. 107-es D-dúr zongoraversenyét játszotta szülővárosában. 1942-ben a Zeneakadémián előjátszott Dohnányi Ernőnek, aki örömmel fogadta volna tanítványai sorába, noha gyermekkorú növendékekkel nem foglalkozott. A mester azonban 1944-ben elhagyta az országot, így a terv meghiúsult.

1947-1953 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Hernádi Lajos tanítványa volt. 1948-ban első díjat nyert a budapesti Liszt Ferenc Zongoraversenyen, 1955-ben a párizsi Marguarite Long Verseny és a varsói Chopin Verseny, 1956-ban a belgiumi Erzsébet Királynő Verseny, 1957-ben a Rio de Janeirói Nemzetközi Verseny díjazottja.

Diplomája megszerzése után Kodály Zoltán asszisztense és a Filharmónia szólistája. Mester bérletben ad szólóesteket, Fischer Annie partnere volt Mozart Esz-dúr kettősversenyében, az ország legkiválóbb karmestereinek, Ferencsik Jánosnak és Somogyi Lászlónak vezénylete alatt játszik. 1956-ban elhagyja Magyarországot, először Svájcban, majd 1969-ben Londonban telepedik le. 1958-ban a Deutsche Grammophonnál készült első Liszt lemezét Londonban a hónap legjobb albumának választják, és jelölést kap az év legjobb lemezére.

1961-ben nagysikerü londoni bemutatkozása a Royal Festival Hallban elindítja nemzetközi karrierjét. Ettől kezdve átlag évi 100 koncertet ad a világ legfontosabb zenei központjaiban (London, Párizs, Berlin, Bécs, New York, Cleveland, Chicago, Boston, Philadelphia, Róma, Madrid, Lisszabon, Luxemburg, Stockholm, Oslo stb.). 1962-ben Széll György mutatta be New Yorkban a Carnegie Hallban.

Fiatal gordonkaművész kapta a Vásáry Tamás Ösztöndíjat

1979-től 1982-ig a BBC Northern Symphony Orchestra, 1989 és 1997 között a Bournemouth Symphonietta vezető karmestere. 1993-től 2005-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara főzeneigazgatója és vezető karmestere volt (jelenleg a zenekar tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója). Hangversenyei, televíziós szereplései a magyar zenei élet jelentős eseményeinek számítanak, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával készített CD-felvételei a közönség és kritikusok körében is nagy sikert arattak. Pályafutása során kilenc lemezkiadóval állt kapcsolatban, hangfelvételei jelentős Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann, Chopin, Liszt, Rachmaninov és Debussy interpretációkat őriznek.

A Magyar Televízió számára 10 zeneszerzőről készített zenés előadás sorozatot A Zenén Túl címmel, 2003-ban azonos című könyve is megjelent. 2008 augusztusában A szavakon túl címmel jelent meg verseskötete. 2006-ban megalapította a Kodály Zoltán Világifjúsági Zenekart, mellyel 2007-ben Magyarországon és Belgiumban koncerteztek.

Új alapítvány létrehozásával segítene a fiatalokon Vásáry Tamás

Vásáry Tamás munkásságának elismeréseként 1952-ben Liszt-díjat, 1986-ban Liszt Ferenc emlékplakettet, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 1998-ban Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet, valamint Kossuth-díjat, 1999-ben Magyar Örökség Díjat, 2001-ben a francia kulturális miniszter által adományozott Művészetek és Irodalom Lovagrendjének Tiszti Fokozata kitüntetést és Millenniumi Kölcsey-díjat kapott, 2003-ban a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntették ki, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje csillaggal kitüntetést vehette át. 1988 óta a London College of Music, 1992 óta a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X