Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Enescu és kortárs zeneszerzők a bukaresti figyelem középpontjában

Enescu és kortárs zeneszerzők a bukaresti figyelem középpontjában

A bukaresti George Enescu Fesztivál nyitókoncertjét az új művészeti vezető, Vlagyimir Jurowski vezényelte, az Oidipusz című operában a Szfinx szerepét Komlósi Ildikó énekelte. 

- hirdetés -

Szeptember 2. és 24. között zajlik a fesztivál, amelynek művészeti vezetői székében Ioan Holendert váltja az orosz karmester, akit tiszteletbeli elnökként Zubin Mehta segít. Számos kiegészítő rendezvény mellett a fesztivál az idén először ad otthont a kortárs zeneszerzők nemzetközi fórumának. A rendezvénysorozat költségvetése mintegy 44 millió lej (2,9 milliárd forint), amiből 34 millió lejt (2,2 milliárd forint) a román kormány biztosít. A jegyek értékesítéséből származó bevétel 8,1 millió lej (534 millió forint), a kiadások többi részét támogatásokból fedezik. Két éve 120 ezer jegyet adtak el, a szervezők az idén 150 ezer nézőre számítanak.

„A hattyúk tava után órákig tudnék tombolni egy diszkóban”

- hirdetés -

A mintegy 80 koncerten és egyéb kiegészítő rendezvényen kiemelt hangsúlyt kap a névadó zeneszerző, George Enescu életműve, akinek 37 művét játsszák a következő hetekben, ezek közül kettőt először a fesztivál történetében. A szombati nyitókoncerten Enescu 1936-os Oidipusz című operáját adta elő a Jurowski által vezényelt Londoni Filharmonikus Zenekar, a Szfinx szerepét Komlósi Ildikó énekelte.

Bukarestbe látogat többek között a milanói Scala zenekara, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, az amszterdami Concertgebouw Zenekar, a Müncheni Filharmonikusok és a Londoni Filharmonikus Zenekar. A közönség olyan világhírű karmestereket láthat, mint Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valerij Gergijev, Charles Dutoit, Riccardo Chailly, Mihail Pletnyev és Christoph Eschenbach. A fesztiválon először lép fel Danyiil Trifonov, valamint Jonas Kaufmann, Philippe Jaroussky, Magdalena Kozena, Thomas Hampson, Bryn Terfel és Dmitrij Hvorosztovszkij. A visszatérők között lesz Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Joshua Bell, Nikolaj Znaider, Leonidasz Kavakosz, Renaud Capucon, David Garrett, Frank Peter Zimmermann, Martha Argerich, Nyikolaj Luganszkij, Borisz Berezovszkij, Mischa Maisky és Gautier Capucon is.

“Nincsenek romantikus történeteim”

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.