Papageno Radio
Intermezzo Hallotta már a megújult a Müpa-szignált?

Hallotta már a megújult a Müpa-szignált?

A 2017/18-as évadban újonnan felvett szignálok köszöntik a Müpába érkezőket. Az intézmény nem válik meg a tíz éve ismert dallamoktól: azok szeptembertől a szerző, a Fugato Orchestrát vezető Alpár Balázs jóvoltából újrahangszerelt változatban hallhatók az előadások idején, valamint a Müpa rádiószpotjaiban.

2007-ben Alpár Balázs zeneszerző nyerte meg a Müpa pályázatát, így ő készíthette el az intézmény összes hangarculati elemét, köztük a mára már mindenki által jól ismert Müpa-szignált, amely legalább olyan szorosan kötődik Magyarország egyik legismertebb kulturális márkájához, mint az emblematikus sárga Müpa-logó, a műfajokat jelölő színes négyzetek vagy épp a művészek és a nézők által is szeretett és sokat használt #szeretekittlenni szlogen.

Egy évtized elteltével szerencsésen egybecsengett a zeneszerző óhaja, és a Müpa kezdeményezése, hogy a kerek évforduló tiszteletére megújulhasson a szignál. A Fugato Orchestra, Alpár Balázs szerzői zenekara boldogan vett részt a hangfelvételek elkészítésében, hiszen repertoárjuk, akárcsak a Müpa különféle műfajai, igen széles spektrumot ölel fel.

„Összesen hatféle verziót vettünk fel” – mesélt a „frissítésről” a zeneszerző. „A klasszikus zenei szignálnak, amelyben egy kis fúga fejlődik ki az alapmotívumból, például az az érdekessége, hogy vonósnégyes szólaltatja meg, de többszöri feljátszással nagyobb zenekari hangzást hoztunk létre.”

A többi variáció is bőven tartogat érdekességeket: a gyermekeknek szóló programokat felvezető dallamhoz például egy olyan különleges hangszert is felhasználtak, mint a fúvós-billentyűs melodika.

Ki fújja jobban?

Az általános verziót alapvetően a színházi- és táncesemények, valamint az irodalmi estek előtt hallhatja a közönség, a világzenei szignál pedig egzotikus, az európai hangzástól elütő zenei atmoszférába ágyazva csendül fel. Egészen más dallamvilágba vezet a könnyűzenei szignál, az elektronikus hangzás DJ pultot idéz, míg a jazz hívódallama egy, a zeneszerző szavait idézve „klasszikus swinges lüktetés, sok trombitával, dobbal, és basszusgitárral.”

A Müpa régi-új behívó szignáljai szeptember közepétől várják a közönséget, így az aktuális előadásokon már az újrahangszerelt változatokat hallhatja a publikum.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!