Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Leleplezték Romhányi József emléktábláját egykori házának falán

Leleplezték Romhányi József emléktábláját egykori házának falán

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Romhányi József író, költő, műfordító emléktábláját október 18-án egykori Sváb-hegyi háza falán avatták fel.

- hirdetés -

Az ünnepségen a család nevében Romhányi Ágnes, az író lánya köszöntötte az egybegyűlteket, s felolvasta egy versét, amelyben apjára, s a közös családi otthonra emlékezett. Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, Romhányi József egykori barátja avató beszédében felidézte, hogy a Mátyás király úti házban a hetvenes-nyolcvanas években pezsgő szellemi élet folyt, szinte hetente gyűltek össze költők, írók, zeneszerzők, “felhőtlen órákat” töltöttek ott. A költő hangsúlyozta, hogy Romhányi József

az animációs filmek dialógusait, a szövegkönyveket, és a slágereket is azon a színvonalon írta, ami méltán avatta őt íróvá, jóval a Magyar Írószövetségbe való felvétele előtt. Vakság kellett ahhoz, hogy a jópofa állatversekben ne vegyük észre a mélységes filozófiát.

Romhányi Ágnes elmondta, hogy nincs különösebb apropója az emléktábla-avatásnak. Azt követően határozta el, hogy apja emlékét a Mátyás király úti ház falán is megörökíti, ahol életük nagy részét töltötték, miután tavasszal a 13. kerületben, a Hegedűs Gyula utcában emléktáblát avattak apja tiszteletére.

Az író művei iránt töretlen az érdeklődés, folyamatosan jelennek meg könyveinek újabb kiadásai. A következő nagyobb évforduló születésének centenáriuma lesz 2021-ben. Romhányi Ágnes szerint abból az alkalomból esetleg egy gyűjteményes kiadás is születhet Romhányi József írásaiból.

Elhunyt Nepp József rajzfilmrendező

Romhányi József 1921-ben született Nagytétényben. Zeneiskolába járt, életét a muzsika végigkísérte. Az ötvenes évek elején a Magyar Rádió dramaturgja volt, 1957-től pedig az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság művészeti vezetője lett. A hatvanas évek elején a Magyar Televízió szórakoztató rovatánál is művészeti vezető volt, 1962-től haláláig a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgjaként dolgozott. Több magyar operához írt szövegkönyvet, operalibrettókat is fordított. Az ő nevéhez fűződik a Mézga család című rajzfilmsorozat, amelyen a közelmúltban elhunyt Nepp Józseffel dolgozott, de a Kérem a következőt! című Dr. Bubó-sorozat és a Flintstone család magyar változata is neki köszönhető. A páratlanul szellemes versei miatt “Rímhányónak” becézett író halála előtt, 1983-ban kapta meg az érdemes művész kitüntetést.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X