Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Helyén marad a Csajkovszkij-szobor

Helyén marad a Csajkovszkij-szobor

Néhány napja röppent fel a hír, hogy az oroszországi Klin főteréről eltávolítanák Pjotr Iljics Csajkovszkij egészalakos szobrát, mert helyére egy a város alapításának 700 éves évfordulóját ünneplő emlékművet állítanak. Az orosz művésztársadalom összefogott, a szobor mégis marad.

- hirdetés -

Egy előzmény nélküli városi határozat alapján távolították volna el Csajkovszkij szobrát a Moszkva melletti Klin főteréről, abból a városból, amelyben a zeneszerző élete utolsó 17 hónapját töltötte. A hír azonnal felrázta az oroszországi művésztársadalmat és a zeneszerető közönséget, akik aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Eltávolítják Csajkovszkij szobrát egy oroszországi kisváros központjából

- hirdetés -

Mindössze 3300 támogatói aláírás elég volt ahhoz, hogy a Rossziszkaja Gazeta orosz napilap felkeresse az ügyben az illetékeseket. A klini közigazgatás vezetője, Aljona Szokolszkaja nyilatkozatában leszögezte, hogy a szobor az eredeti helyén marad, mindazonáltal emlékeztetett arra is, hogy a város 700 éves jubileumára elkészítendő szoboregyüttes jövőbeni helyéről a kliniek dönthettek, amely során a főtér is felmerült mint lehetséges helyszín. A tisztviselő végül hozzátette, hogy a tervek szerint egy új Csajkovszkij-szobor is készül majd, amit a zeneszerző nevét viselő helyi, nemrég felújított művészeti iskolánál helyeznek majd el.

(Via classicalmusicnews.ru)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.