Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Demenciabarát lett egy angol zenekar

Demenciabarát lett egy angol zenekar

A Bournemouthi Szimfonikus Zenekar (BSO) az elmúlt 12 hónapban zajlott programsorozatáért kapta meg az Egyesült Királyság Alzheimer Társaságának demenciabarát elismerését. A projektben négy kórház és több, mint háromezer fő vett részt.

- hirdetés -

A délnyugat-angliai szimfonikus zenekar jóvoltából 92 alkalommal összesen 3243 fő vett részt a programokon, a résztvevők életkora öt hónapostól százévesig terjedt. A betegek között vannak olyanok, akik családjukkal élnek, másokat speciális otthonokban vagy kórházakban látnak el.

Kórusokat az idősotthonokba!

- hirdetés -

A BSO egyik projektjében zenészei meglátogatták a betegeket, zenéltek és énekeltek velük. Ez nem csupán az életminőséget és az általános közérzetet javította, de emlékeket is visszahozott. Egy hölgynek például Brahms Altatódalát hallva jutott eszébe, hogyan énekelte ezt a dalt kisfiának.

Egy másik, a Királyi Közegészségügyi Társaság által is elismert projekt jóvoltából a betegek, hozzátartozóik és gondozóik az ismerős otthoni vagy kórházi környezetben vehettek részt koncerteken, utána pedig betegek, családtagok, nővérek, orvosok együtt uzsonnáztak. Egy hölgy, akinek az édesanyja szenved demenciában, rendkívül pozitív tapasztalatról számolt be. Elmesélte, hogy a szokásos reggeli látogatáskor édesanyja mosollyal az arcán, feltöltődve és izgatottan beszélt az előző délutáni koncertről beszélt, arról, milyen felemelő hatással volt rá a zene.

Mit tanulhatunk a brit zenekarok társadalmi szerepvállalásából?

A zenei projektet a kórházak vizsgálatokkal is összekapcsolták, egy ilyen kutatás mutatta ki, hogy abban az időszakban, amikor a betegek és a zenészek együtt muzsikáltak, énekeltek, az antipszichotikus gyógyszerekből az előző év azonos időszakához képest 27,72%-kal kevesebb fogyott.

(Via BSO)

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.