Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Zenés színpadra kerül Slobodan Milošević élete Koszovóban

Zenés színpadra kerül Slobodan Milošević élete Koszovóban

Az egykori szerb elnökről készít musicalt a pristinai Nemzeti Színház szerb társulata – közölte értesülését a Večernje novosti című belgrádi napilap.

- hirdetés -

A koszovói szerbek egyik központjának tartott Gračanicában a kilencvenes évek Jugoszláviáját mutatják be a zenés előadás keretében, amelynek középpontjában Milošević uralma áll. A történet a hágai Nemzetközi Törvényszéken folytatott eljárással zárul.

Slobodan Miloševićet 2001-ben fogták el Belgrádban, ezt követően adták ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek, ahol háborús bűnök elkövetésével vádolták meg, ám még ítélethirdetése előtt, 2006-ban meghalt.

- hirdetés -

Jelena Bogavac, az előadás szerzője elmondta: a Slobodan Show című előadást február végén mutatják be Koszovóban, ezt követően pedig szerbiai turnéra indulnak vele. Hozzátette: Milošević egy koszovói beszédének elmondását követően erősítette meg hatalmát és közvetetten végül a szerb-koszovói konfliktus vezetett bukásához is, ezért választották a bemutató helyszínéül azt a helyet, amely ugyan 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, ám Szerbia továbbra is saját, déli tartományának tartja. Jelena Bogavac szerint máig vitatott, hogy Slobodan Milošević milyen szerepet töltött be Jugoszlávia szétesésében és a nacionalizmus térhódításában.

Erre az előadás sem ad választ, de felveti a szükséges kérdéseket

– fogalmazott a szövegkönyv és a dalszövegek szerzője. Emellett a szerb identitáskeresés is megjelenik a musicalben. Az előadásban fontos szerep jut Mira Markovićnak, Milošević feleségének is, hiszen rájuk “elválaszthatatlan uralkodópárként” tekintett az ország lakossága és egy igen jelentős időszak kapcsolódik a nevükhöz – magyarázta Jelena Bogavac.

(Via MTI, novosti.rs)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.