Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lapozd fel online Mozart naplóját!

Lapozd fel online Mozart naplóját!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A British Library elérhetővé tette azt a Stefan Zweig hagyatékából származó naplót, amelyben Mozart élete utolsó hét évében katalógusszerűen összegyűjtötte műveit.

- hirdetés -

Az 1784 februárjától 1791 decemberéig tartó időszakban komponálta Mozart legismertebb, legnépszerűbb műveit, köztük öt operát, több zongoraszonátát és három szimfóniáját. Életének ebben a viharos korszakában átélt anyagi kríziseket, családi tragédiát, és sikertelenül próbálkozott azzal, hogy állandó udvari állása legyen.

Az itt elérhető naplóban, amit nevezhetnénk katalógusnak is, a befejezés sorrendjében szerepelnek a művek. A bal oldali lapokon öt darab található, mindegyik dátummal, címmel, gyakran hangszereléssel is. Volt, hogy hozzátette az énekes vagy a megrendelő nevét, a komponálás helyét. A jobb oldalakat szintén öt részre osztotta, minden darab nyitó üteme található itt. A borító tanúsága szerint Mozart úgy tervezte, hogy minden művét katalogizálja, de néhány mégis kimaradt, illetve vannak olyan darabok is, amelyek a naplóban szerepelnek, de azóta elvesztek.

Mozart az utolsó bejegyzést három héttel a halála előtt tette. Utolsó nagy műve, a befejezetlenül maradt Requiem már nem került bele.

(Via Slipped Disc, British Library)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X