Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lapozd fel online Mozart naplóját!

Lapozd fel online Mozart naplóját!

A British Library elérhetővé tette azt a Stefan Zweig hagyatékából származó naplót, amelyben Mozart élete utolsó hét évében katalógusszerűen összegyűjtötte műveit.

Az 1784 februárjától 1791 decemberéig tartó időszakban komponálta Mozart legismertebb, legnépszerűbb műveit, köztük öt operát, több zongoraszonátát és három szimfóniáját. Életének ebben a viharos korszakában átélt anyagi kríziseket, családi tragédiát, és sikertelenül próbálkozott azzal, hogy állandó udvari állása legyen.

Az itt elérhető naplóban, amit nevezhetnénk katalógusnak is, a befejezés sorrendjében szerepelnek a művek. A bal oldali lapokon öt darab található, mindegyik dátummal, címmel, gyakran hangszereléssel is. Volt, hogy hozzátette az énekes vagy a megrendelő nevét, a komponálás helyét. A jobb oldalakat szintén öt részre osztotta, minden darab nyitó üteme található itt. A borító tanúsága szerint Mozart úgy tervezte, hogy minden művét katalogizálja, de néhány mégis kimaradt, illetve vannak olyan darabok is, amelyek a naplóban szerepelnek, de azóta elvesztek.

Mozart az utolsó bejegyzést három héttel a halála előtt tette. Utolsó nagy műve, a befejezetlenül maradt Requiem már nem került bele.

(Via Slipped Disc, British Library)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X