Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Több lemezt veszünk, mint amennyit letöltünk

Több lemezt veszünk, mint amennyit letöltünk

A digitális letöltések fölött eljárt az idő: 2011 óta először fordul elő, hogy a lemezeladás jövedelmezőbb, mint a digitális letöltés. A zeneipari bevételek kétharmada azonban a streaming szolgáltatásból származik.

- hirdetés -

Az Egyesült Államok lemezipari szervezete (Recording Industry Association of America . RIAA) által közzétett adatok szerint 2017-ben a digitális letöltésekből származó bevételek 25%-kal, 1,3 milliárd dollárra zuhantak – a csökkenés mértéke harmadik éve két  számjegyű -, míg a CD-k és vinylek 4%-ot estek, ami 1,5 milliárd dolláros bevételt jelent. A fizikailag is megfogható lemezek közül a CD-k 6%-kal népszerűtlenebbek, mint az előző évben, a bakeliteladások viszont 10%-kal növekedtek. Ez utóbbi eredményeképp a Sony 28 év után kezdett ismét LP-ket kiadni.

Filmeknek köszönhetően növekszik a kazettaeladás

- hirdetés -

Összességében azonban a zeneipar ismét növekedést könyvelhetett el: a 8,7 milliárd dolláros bevétel 2008 óta a legmagasabb. Az emelkedés az előfizetős streaming szolgáltatásoknak köszönhető, köztük a Spotify-nak és az Apple Musicnak, amelyek mintegy 50%-kal magasabb arányban nőttek, 5,7 milliárd dollárra, ami a zeneipar összbevételének kétharmadát teszi ki.

(Via The Washington Post)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.