Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 94 évesen áll a Zeneakadémia színpadára Menahem Pressler

94 évesen áll a Zeneakadémia színpadára Menahem Pressler

A MÁV Szimfonikus Zenekar népszerű remekműveket felvonultató koncertjét a közreműködő szólista személye avatja igazán különleges eseménnyé. Május 7-én újra a Zeneakadémia színpadára áll Menahem Pressler.

- hirdetés -

Az idén 95 éves magdeburgi születésű, izraeli-amerikai Menahem Pressler a Vlagyimir Horowitz, Alfred Brendel, Van Cliburn, Cziffra György és Szvjatoszlav Richter nevével fémjelzett generáció zongorista óriásainak egyike. 1923-ban született, később Palesztinába, majd Amerikába menekült a náci Németországból. Az 1946-os San Franciscó-i Nemzetközi Debussy Zongoraverseny megnyerésével alapozta meg hírnevét. Néhány évnyi szólista-diadalmenet után 1955-ben megalapította a Beaux Arts Trio nevű hegedű-cselló-zongora formációt, amely rövid idő alatt a világ egyik legelismertebb kamaraegyüttesévé vált.

Így készül következő koncertjére a 94 éves Menahem Pressler

- hirdetés -

A méltán világhírű együttes megszűnése után kezdett szólistaként koncertezni. 2014-ben mutatkozott be a Berlini Filharmonikusokkal, de játszott a Bécsi Filharmonikusokkal, az Orchestre de Paris-val, az amszterdami Concertgebouw-val, de hallhatta őt a közönség 2014-ben a Müpában a MÁV Szimfonikusokkal is. A bécsi Die Presse kritikusa írta róla:

Olyan hangot ütött meg, amelyet már rég elveszettnek hittünk.

Menahem Pressler számos kitüntetést, elismerést kapott zenészként a világ különböző országaiban, de tanítványai is világversenyeken és nemzetközi színpadokon bizonyították tehetségüket. A mester azon régi iskola képviselője, aki alázattal kezeli a szerzőt, zenésztársait és a közönséget is. Kedves, megnyerő személyisége élő bizonyíték arra, hogy a zene jobbá teszi a világot, elemel a hétköznapokból és boldogsággal tölt fel.

A koncerten felhangzik Mozart Figaro házassága című operájának nyitánya, Mozart 23. (A-dúr) zongoraversenye és Beethoven 3. (Esz-dúr) szimfóniája („Eroica”). A hangversenyt, Csaba Péter vezényli.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.