Papageno Radio
Intermezzo Elindult a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új honlapja

Elindult a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új honlapja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hangversennyel és nemzetközi konferenciával ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, de elindult a művészeti együttesek új honlapja is.

Liszt, Dohnányi, Kodály és Bartók műveivel köszöntik a jubileumot a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Ránki Dezső zongoraművész, Vásáry Tamás és Kovács János karmesterek közreműködésével október 9-én a Zeneakadémián – mondta el Kovács Géza ügyvezető az új évadot bemutató május 23-i sajtótájékoztatón Budapesten.

Kovács János forrás: MTVA

Az évforduló alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetősége az európai rádiózenekarok igazgatóinak részvételével konferenciát is szervez, ehhez kapcsolódva pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, valamint a Kodály Kórus Debrecen, a Bolgár Nemzeti Rádió Gyermekkórusa, az Erkel Ferenc Általános Iskola Gyermekkara és a Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusa adnak hangversenyt november 8-án a Müpában. Az esten Lully Te Deum és Berlioz Te Deum című műve hangzik el Kovács János vezényletével.

Az évad újdonsága a Csillagok a stúdióban kamarazenei sorozat és a Stúdió titkai című sorozat, amely a rádiózás és a felvételek titkait mutatja be – hangsúlyozta Kovács Géza, hozzátéve, hogy megújult honlapjuk, az évadfüzettel együtt a radiomusic.hu oldalon érhető el.

Kovács Géza a zenekar múltját ismertetve elmondta, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Dohnányi Ernő, a Magyar Rádió akkori főzeneigazgatója kezdeményezésére alakult 1943 őszén, a bemutatkozó koncertet 1943. október 7-én adták a Városi Színházban (mai Erkel Színház) Dohnányi vezényletével. Matos László karnagy, a gyermekkórus vezetője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy

a legizgalmasabb és legsokszínűbb évad előtt állnak,

hiszen a saját koncertek mellett közreműködnek többek között az Anno Sacri bérlet estjein. Kitért arra is, hogy a gyermekkórussal kedden érkeztek vissza Erdélyből, ahol Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Zilahon adtak koncertet. A kórus 10 éve nem volt külföldön, de ezzel a hét napos turnéval életre szóló élményt szereztek a diákok. Szép kihívásokban és sokszínű programban lesz része az énekkarnak is az új évadban Pad Zoltán karnagy, az énekkar vezetője szerint. Kiemelte, hogy a kórus a kis apparátust igénylő művek mellett grandiózus, nagy létszámot felvonultató alkotásokban is szerepel majd, valamit az énekkar művészei szólóban is bemutatkozhatnak.

Kovács János karmester a két Te Deumot bemutató esten kívül a Jubileumi bérlet áprilisi hangversenyére hívta fel a figyelmet, amelyen Muszorgszkij Hovanscsina című műve hangzik el koncertszerű előadáson a Budapesti Tavaszi Fesztvál keretében.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara

Vásáry Tamás, akinek vezényletével Beethoven összes jelentős zenekari műve megszólal a Zeneakadémián, azt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb számára, hogy elégedett arcokat lásson a nézőtéren. A dirigens Beethoven-sorozata második évadához érkezik, a szimfóniák sora a 2., 4., 5. és 9. szimfóniával válik teljessé.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X