Papageno Radio
Intermezzo Csontváry festményének híres hídja

Csontváry festményének híres hídja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2004. július 23-án adták át ismét Mosztarban a Neretva folyó két partját összekötő Öreg hidat. Az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított hidat Csontváry Kosztka Tivadar 1903-ban festette meg, a kép Pécsett látható.

Nem tudni, mikor építették a folyón az első hidat, de ennek a kőhídnak a megépítését I. Szulejmán határozta el 1557-ben, tíz évvel később készült el, és korában az építészeti megoldások miatt egyedülállónak számított. A délszláv háborúban, 1993 novemberében egy horvát tank rongálta meg. 1995-ben, a háború befejeztével azonnal megindult az újjáépítés – ebben magyar katonai alakulatok is segítettek -, a 2004-es átadásig ideiglenes gyaloghíd kötötte össze a folyó két oldalát.

Nem volt könnyű dolga az újjáépítőknek, ugyanis nem maradt fenn a híd eredeti tervrajza vagy pontos korabeli leírása, minden, amit találtak, az 1970-es évekből, az akkori renoválásból származott, így felvették a kapcsolatot török történészekkel és levéltárosokkal is. Az új Öreg híd szerkezete megegyezik a régivel, és annak minden maradványát is beépítették a jelenlegibe.

Csontváry Kosztka Tivadar festménye, a Római híd Mosztarban 1903-ban készült. Az év tavaszát a festő Hercegovinában és Boszniában töltötte, a város ihlette ezt és a Tavasznyílás Mosztárban című festményeket. Az elemzés szerint

a smaragd vizű Neretván átívelő hidas látkép az álomszerűbb: kihaltsága, embernélküli csendje talán az emberfeletti feladatokat vállaló festő magárahagyatottságát és társtalanságát is kifejezi. Hiába ragaszkodik a motívumok topográfiai hűségéhez, hiába sűrít kétféle nézőpontot a minél jellemzőbb összkép kialakításához, a fantáziavilág legyőzi az objektivitást, a különös színhangulat álomba transzponál.

(Via Balkán mozaik, Képzőművészet Magyarországon)

Promóció

Stream és színház

X
X