Papageno Radio
Folk Budapestre érkeznek a magyar táncházmozgalom első számú ázsiai képviselői

Budapestre érkeznek a magyar táncházmozgalom első számú ázsiai képviselői

Mérdföldkőhöz érkezett a magyar táncházmozgalom: a magyar nemzet határain túlnyúló, magyarul nem beszélő, de táncainkat, kultúránkat ápoló és továbbadó táncosok egyik legkiválóbbika, a hongkongi Kenneth Tse két évtizedes munkájáért Magyar Arany Érdemkeresztet kapott májusban. A Kelet-Ázsiában elismert táncos, táncpedagógus és koreográfus – aki Hongkongban és Taipeiben is egy-egy tánccsoportot vezet és Tímár Sándort tekinti a mesterének – július 26-án együtteseivel a Várkert Bazár színpadán lép fel Kárpát-medencei turnéjuk legfontosabb állomásaként.

Kelet-Ázsiában is egyre nagyobb teret hódítanak táncaink, amiben elévülhetetlen érdemei vannak Kenneth Tse-nek, a hongkongi Knack Cordial Folk Group együttesvezetőjének, aki szülőhazája mellett Taiwanon, Malajziában és Japánban is 20 éve rendületlenül tanítja a magyar néptáncokat. Táncpedagógusi és kultúrdiplomáciai tevékenységéért idén Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

Kenneth Tse átveszi kitüntetését.

„A magyar táncházmozgalom nemcsak a Kárpát-medence, de a magyar nemzet határain is túlnyúlik és olyanokat is a részévé tesz, akik nem beszélnek magyarul, illetve akiket semmilyen rokoni kapcsolat nem fűz a magyarsághoz. Ők azok, akiket népzenénk, néptáncunk önmagában való szépsége ragadott meg, és tett kultúránk iránt elkötelezetté. Ezek a fiatalok a táncházmozgalmon keresztül kapcsolódnak a magyarsághoz.”- mondja Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, akinek a meghívására az ázsiai táncosok hazánkba érkeznek. 

A hongkongi Knack Cordial Folk Group japán, taiwani és maláj vendégtáncosokkal – összesen 18 pár táncossal – Tse saját koreográfiáit adják elő. A műsoron délalföldi, sárközi, kalotaszegi, mezőségi, marossárpataki táncok mellett egy ukrán és egy bolgár koreográfia is szerepel.

 A Knack Cordial Folk Group és a Hungarian FolkEmbassy (vendég: Bognár Szilvia, Pósfa Zenekar) Napkelettől Napnyugatig című műsora július 26-án 19:00-tól a Várkert Bazár Öntőház Udvarának szabadtéri nagyszínpadán ingyenesen látogatható.

Az előadás után  kínai-magyar táncház lesz.

Kenneth Tse és a Rosonczy-Kovács Mihály vezette Hungarian FolkEmbassy együttműködésének a kezdete 2016 elejére datálódik. Tavaly 1400 ember előtt adtak közös műsort Hong Kongban a Knack Cordial Folk Group alapításának 20 évfordulójára rendezett műsoron, amit egy turné követett. Ennek során Indonéziában, mint harmadik országban mutatták föl a táncházmozgalom globális erejét – a magyar zenekar koncertjein hongkongi és maláj táncosok közreműködtek magyar táncokat bemutatva.

Méhkeréki tápsos

„Mindeddig méltatlanul kevés figyelmet szenteltünk a világszerte a magyar néptáncokért rajongó, de magyarul nem beszélőknek. Az ő tánc és zene iránti érdeklődésüket kiterjeszthetjük az egész kultúránkra és rajtuk és a táncházmozgalmon keresztül erősíthetjük az országimázst világszerte. Más ilyen népszerű, egyedi és markánsan a magyarsághoz köthető kulturális termékünk nincs.” – fogalmazza meg gondolatait Rosonczy-Kovács Mihály.

Július 28-án a Művészetek Völgyében, majd augusztus 1-jén a kalotaszentkirályi tánctáborban találkozhatnak még a táncházkedvelők és a különleges kultúrdiplomáciai programok iránt fogékonyak Kenneth Tse tánccsoportjaival.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!