Papageno Radio
Folk Elhunyt Tomasz Stańko világhírű lengyel jazztrombitás

Elhunyt Tomasz Stańko világhírű lengyel jazztrombitás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hetvenhat éves korában elhunyt vasárnap Tomasz Stańko jazztrombitás, zeneszerző, a lengyel és az európai jazz egyik meghatározó alakja.

Az 1942. július 11-én a kelet-lengyelországi Rzeszówban született Stańko a krakkói zeneakadémián végzett, a múlt század 60-as éveitől az egyik legeredetibb jazzmuzsikusnak tartották Európa-szerte. Az 1962-ben alapította az egyik legelső európai free jazz együttesként számon tartott Jazz Darings nevű zenekarát. 1963-ban a lengyel jazz legendás alakja, Krzysztof Komeda (1931-1969) hívta meg, hogy csatlakozzon a kvintettjéhez, az együttműködés négy éven keresztül tartott.

1967-ben alapította a Tomasz Stańko kvartettet, egy év elmúltával kvintetté átalakított együttes a lengyel jazztörténet kiemelkedő jelenségévé lett. A művész számos külföldi zenésszel együtt szerepelt, turnéi során többek között Cecil Taylor legendás amerikai freejazz-zongoristával, Enrico Rava olasz trombitással, Peter Warren amerikai bőgőssel, Don Cherry amerikai trombitással lépett fel.

Hogyan lesz jazzopus egy Doors-dalból?

Magyarországon 2007-ben a Debreceni Jazznapokon, 2008-ban a budapesti Művészetek Palotájában koncertezett. Mintegy 40 szerzői lemezt adott ki, sok filmhez és színházi előadáshoz is komponált zenét. Több hazai és nemzetközi díjjal tüntették ki, köztük 2003-ban – első lengyel zenészként – az Európai Jazz Díjjal.

Promóció

X
X