Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Paul Taylor, az amerikai modern tánc létrehozóinak utolsó képviselője

Elhunyt Paul Taylor, az amerikai modern tánc létrehozóinak utolsó képviselője

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nyolcvannyolc éves korában New Yorkban meghalt Paul Taylor koreográfus, az amerikai modern tánc létrehozóinak utolsó képviselője, akinek karrierje több mint hat évtizeden át tartott.

- hirdetés -

Még a nyolcvanas éveiben is dolgozott társulata, a Paul Taylor Dance Company manhattani stúdiójában, ahol évente két új koreográfiát készítette, hosszú karrierje alatt 147-et.

Melyik munkák okoznak megelégedést? Azok, amelyeken éppen dolgozom

– mondta még 2011-ben az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban. A Paul Taylor Dance Company a világ egyik legsikeresebb kortárs társulata, amely a Lincoln Center-beli évada mellett világszerte turnézik.

A társulat művészeti vezetését Michael Novak táncos veszi át, akit maga Taylor jelölt ki erre a feladatra. A klasszikus zene – különösen a 18. századi barokk – társítása a tánc nagyon modern stílusával volt Taylor jellegzetessége.

Az 1930-ban született Taylor a Syracuse-i Egyetemen kezdte tanulmányait, ahol festészetet tanult, de a tánc iránti vágya hamarosan a New York-i Juilliardra repítette. Martha Graham koreográfustól tanult, akivel évekkel később az amerikai modern tánc koreográfusainak nagy trióját alkotta Merce Cunninghammal együtt.

1953-ban alapította meg társulatát, egy évvel később Martha Graham társulatának szólistája lett. Dolgozott a New York City Ballett világhírű orosz származású balettmesterével, George Balanchine-nal, aki állandó állást ajánlott neki a társulatban, de ő nemet mondott.

Modern táncos akartam lenni. Kiválasztottam, mit akarok csinálni és ehhez tartottam magam – mondta a 2011-es interjúban.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X