Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Paul Taylor, az amerikai modern tánc létrehozóinak utolsó képviselője

Elhunyt Paul Taylor, az amerikai modern tánc létrehozóinak utolsó képviselője

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nyolcvannyolc éves korában New Yorkban meghalt Paul Taylor koreográfus, az amerikai modern tánc létrehozóinak utolsó képviselője, akinek karrierje több mint hat évtizeden át tartott.

Még a nyolcvanas éveiben is dolgozott társulata, a Paul Taylor Dance Company manhattani stúdiójában, ahol évente két új koreográfiát készítette, hosszú karrierje alatt 147-et.

Melyik munkák okoznak megelégedést? Azok, amelyeken éppen dolgozom

– mondta még 2011-ben az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban. A Paul Taylor Dance Company a világ egyik legsikeresebb kortárs társulata, amely a Lincoln Center-beli évada mellett világszerte turnézik.

A társulat művészeti vezetését Michael Novak táncos veszi át, akit maga Taylor jelölt ki erre a feladatra. A klasszikus zene – különösen a 18. századi barokk – társítása a tánc nagyon modern stílusával volt Taylor jellegzetessége.

Az 1930-ban született Taylor a Syracuse-i Egyetemen kezdte tanulmányait, ahol festészetet tanult, de a tánc iránti vágya hamarosan a New York-i Juilliardra repítette. Martha Graham koreográfustól tanult, akivel évekkel később az amerikai modern tánc koreográfusainak nagy trióját alkotta Merce Cunninghammal együtt.

1953-ban alapította meg társulatát, egy évvel később Martha Graham társulatának szólistája lett. Dolgozott a New York City Ballett világhírű orosz származású balettmesterével, George Balanchine-nal, aki állandó állást ajánlott neki a társulatban, de ő nemet mondott.

Modern táncos akartam lenni. Kiválasztottam, mit akarok csinálni és ehhez tartottam magam – mondta a 2011-es interjúban.

Promóció

X
X