Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Jamaikai csodagyerekből leningrádi diák, majd amerikai híresség

Jamaikai csodagyerekből leningrádi diák, majd amerikai híresség

Don Shirley zongoraművész, zeneszerző és karmester csodagyereknek számított. A jamaikai Kingstonban született, Leningrádban, majd Washingtonban tanult. Muzsikusi karrierje mellett festőművészként is megállta a helyét, és nyolc nyelven beszélt. A róla készült filmet ősszel mutatják be az amerikai mozik.

Don Shirley 1927. január 29-én született, és 2013. április 6-án hunyt el.

- hirdetés -

2 és fél éves volt, amikor zongoratanár édesanyjától az első leckéket kapta, háromévesen már közönség előtt lépett fel. 9 éves volt, amikor Mitolovszkij, a leningrádi konzervatórium zeneszerzéstanára meghívta, Washingtonban pedig Conrad Bernier orgonaművész és Thaddeus Jones növendéke volt. 18 évesen debütált karmesterként Bostonban, 19 éves volt, amikor a Londoni Filharmonikusok előadták egy darabját. Ettől kezdve komoly karriert futott be: keresett zongoristának számított – adott a Scalában Gershwin-estet is -, szimfóniáit, zongoraversenyeit és egyéb kompozícióit játszotta a Clevelandi Zenekar, a Chicagói Szimfonikusok és a New York-i Filharmonikusok.

- hirdetés -

Doktorátust is szerzett, írt operát, feldolgozta a Finnegan ébredését és az Orfeusz az alvilágban történetét. A klasszikus műfajok mellett a jazz, a gospel, sőt a pop területén is jelentőset alkotott. Több tucatnyi lemeze jelent meg, híres volt szokatlan és egyedi hangvételű átdolgozásairól.

Az ő életének egy epizódját dolgozza fel az október végén mozikba kerülő Green Book című film: egy olasz gyökerekkel rendelkező, munkásosztályból származó sofőrrel turnézza végig a 60-as években a konzervatív déli államokat. Don Shirley szerepében Maharshala Ali, a sofőrében Viggo Mortensen látható. A magyar bemutatóról még nincs hír.

(Via iMDb, The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X