Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az operaversenyek élmezőnyébe került a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny - Galéria

Az operaversenyek élmezőnyébe került a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny – Galéria

„A harmadik verseny után már abszolút érvénnyel állíthatjuk, hogy a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny a világ operaversenyeinek élmezőnyébe került. Valóban csak a legnagyobb versenyek tudnak ilyen mértékben nyitni a nagyvilág felé, s ezzel nemcsak a minden korábbinál számosabb és színesebb mezőnyre, hanem arra is utalok, hogy a Zeneakadémia az egész versenyt az első fordulóktól kezdve rendkívül magas színvonalon, élő internetes közvetítésben tette világszerte követhetővé” – büszkélkedett Szabó Stein Imre, kommunikációs és versenyfejlesztési tanácsadó. 

- hirdetés -

„Nyugodtan kijelenthetem, hogy a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny színvonala egészen kiemelkedő, a nemzetközi átlagnál messze magasabb volt, mert ebben egyhangúan egyetértettünk a kilenctagú zsűri rendkívül tapasztalt tagjaival”– nyilatkozta a verseny névadója a gálakoncertet követően. „Nemcsak a jelentkezők számában, hanem a megmérettetést vállaló hangok minőségében is egyértelműen szintet léptünk. Úgy gondolom, a Zeneakadémiával olyan alapkövet raktunk le, amelyre nyugodtan lehet építeni – talán nem véletlen, hogy a Kulturális Örökség Napjain zajlott a döntő és a gála.”

Galeano Salas nyerte a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny Nagydíját

- hirdetés -

A III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny szeptember 10-én vette kezdetét minden korábbinál több: hatvanegy versenyző részvételével. A szeptember 15-én este megrendezett döntőbe kilenc hölgy és négy úr: hat szoprán, három mezzoszoprán és három bariton, valamint egy tenor jutott be. A döntőt követően a zsűri kihirdette a közönségdíj, illetve két kiemelt különdíj, továbbá a harmadik, második és
az első díj nyertesét, míg a különdíjak többségét, valamint a verseny abszolút győztesének járó Nagydíjat a szeptember 16-i esti gálakoncert keretében adta át Marton Éva. A Grand Prix-t kiérdemlő Galeano Salasról elmondta:

Ritkán fordul elő, hogy a publikum és a zsűri tagjai egyöntetűen kiemelnek valakit. Hogy kiemelkedő eredményt fog elérni, már akkor sejtettem, amikor az elődöntőben Liszt 104. Petrarca szonettjét elénekelte. Leírhatatlan emocionális élmény volt, életemben így ezt a dalt még nem hallottam, pláne nem külföldi előadásában. Ezek után természetesen különleges figyelemmel kísértük a produkcióit

– idézte fel a verseny névadója a mexikói-amerikai tenor szereplését, aki egy bravúros beugrást követően első évadát kezdte meg a Bajor Állami Operaház társulati tagjaként. Galeano Salas nyerte el a Grand Prix mellett a verseny közönségdíját, továbbá a Bartók Plusz Operafesztivál, a Filharmónia Magyarország, a Magyar Állami Operaház, a Miskolci Nemzeti Színház és az Óbudai Danubia Zenekar meghívását.

A jegyzeteimben azt írtam róla: kész művész, már csak a szerepek és a színpad vár rá. A mongol fiatalember fordulóról fordulóra egyre jobban teljesített, ami igazán ritka, hiszen egy ilyen hosszú verseny végére a fiatalok könnyen elfáradnak. Ő ezzel szemben folyamatosan fejlődött, és mindenkit meggyőzött a zsűriben

mondta el Marton Éva a 29 éves Chulunbataarról Badralról, aki az első díj mellett a Budapesti Nyári Fesztivál, valamint Vittorio Terranova meghívását nyerte el.

While the finalists rehearse and give interviews at Liszt Academy, the jury enjoys Budapest, the nice weather and the hungarian food 😊 14. 09. 2018 Photo: Gábor Valuska

Közzétette: International Éva Marton Singing Competition – 2018. szeptember 14., péntek

Ádám Zsuzsanna teljesítményét így értékelte a verseny névadója:

Ádám Zsuzsanna második díja a zsűri pontszámainak összesítésekor mindannyiunk meglepetésére, szinte a semmiből jött ki. Egy olyan énekesnőről van szó, akinek megvan a temperamentuma, és megvan minden adottsága, ami egy tegnapról mára született, leendő nagy énekesnőnek az életpályáját meghatározzák. Dús a hangja, mégis tud – még magas hangokat is – puhán és halkan énekelni.

Ádám Zsuzsanna a második helyezés mellett a Fidelio és a Papageno Consulting
különdíját, valamint a Magyar Rádió Zenei Együttesei, a MÁV Szimfonikus Zenekar, és a Zuglói Filharmónia meghívását érdemelte ki.

A harmadik helyezett Iuliia Muzychenko fiatal kora ellenére rendkívül merész repertoárt választott mindhárom fordulóban, s a döntőben mutatott teljesítménye mellett nagy hatást tett a zsűrire az elődöntőben énekelt koloratúráriával is. Sok örömet fog még okozni a magyar és a nemzetközi publikumnak, de meggyőződésem szerint érik még a hangja, és lírai szopránként fut majd be nagy karriert

– mondta el Marton Éva az 1994-es születésű orosz szopránról, Julia Muzicsenkoról, aki a harmadik díj mellett a Magyar Állami Operaháztól és a Szolnoki Szimfonikus Zenekartól kapott felkérést.

A döntőbe jutott 13 versenyző között számos további különdíjat osztottak ki:

Anatoli Goussev és a Bartók Plusz Operafesztivál meghívását Valentyina Pluzsnyikova, a Bartók Plusz Operafesztivál meghívását Chen Yibao, a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Müpa Budapest meghívását Rassul Zharmagambetov, a Magyar Állami Operaház és a Müpa Budapest meghívását Anna Sapovalova. A Magyar Művészeti Akadémia, továbbá a Papageno Consulting különdíját, illetve a Filharmónia Magyarország, és a Pécsi Nemzeti Színház meghívását Megyimórecz Ildikó kapta. Bár nem jutott be a döntőbe, Nasar Tatsyhyn ukrán tenor kapott meghívást a Zeneakadémia különdíjaként 2200 euró értékben Marton Éva háromhetes Turandot-mesterkurzusára. A döntőben színpadra lépett versenyzők közül a Zeneakadémia ajándékcsomagját vihette haza Beatriz Baptista, Inna Fedorii, Kszenyija Nyikolajeva és Gagik Vardanyan.

„A verseny igazi díjai nem a pénzzel járó elismerések, hanem azok a meghívások, amelyek lehetőséget biztosítanak a fiatal énekesek, hogy fejlődhessenek, megmutathassák magukat a közönségnek, és folyamatosan új kihívások elé állhassanak. Magyarország is így profitál a Marton Énekversenyből, hiszen tucatnyi fiatal énekest ismerhetünk meg a következő évadokban köszönhetően a bámulatosan sok különdíj-felajánlásnak. Ez a lényeg,
ennek örülök a legjobban!” – összegzett Marton Éva.

 

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.