Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Cigány muzsikusokkal együtt kápráztatta el Európát a Fesztiválzenekar

Cigány muzsikusokkal együtt kápráztatta el Európát a Fesztiválzenekar

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Budapesti Fesztiválzenekar is belevetette magát a fesztiválszezonba: Európa leghíresebb klasszikus zenei eseményein lépett fel augusztusban, köztük a BBC Promson. A hatezer fős Royal Albert Hall kétszer telt meg a magyar együttes kedvéért.

14 nap, 9 koncert, 7 helyszín, több mint 20 ezer néző – a hangversenyek hírével tele voltak a nemzetközi lapok. A Financial Times, a Telegraph és a Times is beszámolt róluk, így már azt is tudja a világ, hogy a BFZ az egyetlen szimfonikus zenekar, amely rendszeresen énekel is koncertjein. Az együttes ingyenes Közösségi Hete után szeptemberben az Európai Hidak fesztiválon lép fel újra Budapesten.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar az elképesztő panorámájú, exkluzív hangulatú Ravello Fesztiválon kezdte meg a turnéját, ahol két szabadtéri koncertet adtak az Amalfi-partokkal a háttérben. A színpadot egy szikla tetején építették fel, de sem a hangszerládák heroikus feljuttatása, sem a tériszony nem térítette el a zenészeket a magas színvonalú muzsikálástól. Az olasz kritika szerint a BFZ nem cáfolt rá hírére, miszerint ott van a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között, Fischer Iván pedig a „legjobbat hozta ki együtteséből”, főleg Mahler IV. szimfóniájában.

- hirdetés -

A BFZ a Ravello Fesztiválon – Fotó: Kurcsák István

A zenekar két fő programmal turnézott: egy Enescu-Bartók-Mahler trióval, Anna Lucia Richter és Christina Landshamer szólójával, illetve egy Brahms-Liszt-Sarasate programmal, ahol három fantasztikus cigány muzsikus, Lendvai Csócsi József és Lendvay József hegedűművészek, és Lisztes Jenő cimbalomművész csatlakoztak hozzájuk.

Budapest Festival Orchestra

Tonight on BBC Four, see the remarkable Budapest Festival Orchestra with conductor Iván Fischer. Tune in at 7.30pm. #BBCProms

Közzétette: BBC Proms – 2018. augusztus 24., péntek

A turné csúcspontja a londoni BBC Proms fesztivál volt, ahol a magyar együttes mindkét programjával teltház előtt lépett fel, így 12 ezer ember hallhatta őket élőben. Azóta csak a fesztivál Facebook-oldalán több mint 170 ezer ember nézte meg, ahogy a ráadásban a zenekar egyszerre játszik és énekel, emellett a BBC egyik rádiócsatornája élőben közvetítette mindkét koncertet, egyik tévécsatornája pedig leadta a második estét teljes terjedelmében.

„Bárcsak minden koncert ilyen lenne!”

olvashattuk az egyik kritikában. „A Fesztiválzenekart hallgatva minden más zenekar játéka rutinszerűnek hangzik.” […] „Élvezik, amit csinálnak, ezt az örömöt pedig olyan direkten kommunikálják, ahogy csak tudják. Nagylelkű bőkezűségük, tehetségük és energiájuk magával ragadó.”

BBC Proms

The @BudFestivalOrch were in fine voice during their encore of Brahms's Hungarian Dance No.4. Listen to the whole, glorious concert here: https://www.bbc.co.uk/programmes/m000071s(Via @BBC Proms)

Közzétette: BBC Radio 3 – 2018. augusztus 29., szerda

„Kevés olyan koncert van, ami automatikusan a toplisták élére kerül. Az egyik a legmagasabb szintű muzsikálást ígéri, a másik valami meglepőt tartogat, a Fesztiválzenekar esetében azonban egyszerre valósul meg mindkettő” – írta a Financial Times. A The Times a maximális öt csillagot ítélte oda, kiemelve, hogy bármelyik zenekarra lehet mondani, hogy van saját hangja, a Fesztiválzenekar azonban „újra feltalálta Közép-Európa soknyelvű hangját”. A The Art Desk szerint a BFZ egyike a kevés egyedi hanggal rendelkező világklasszis együtteseknek, és „a Fesztiválzenekar és Fischer Iván pezsgő kreativitásának nincs határa”. A The Telegraph elragadó pillanatokról írt, melyekben tökéletesen kapcsolódott össze a cigányzene tüzes spontaneitása a romantikus zenekari játékkal. A London utáni állomás Santander volt, majd két újabb koncertet adtak San Sebastiánban, a koncertkörút pedig egy-egy hangversennyel zárult Stresában és Meranóban. A baszkföldi fellépések után sem maradt el a jó kritika, a beszámolók szerint a zenekar „kivételes színvonalon” játszott.

A Fesztiválzenekar szerint ilyen a Baltikum és Lengyelország

A Fesztiválzenekar kamaraformációi szeptember 3-tól ingyenes koncertekkel járják Magyarország településeit egy héten át, majd szeptember 21. és 26. között a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztiválon hallhatjuk őket öt alkalommal is.

Fedezze fel a Baltikum kincseit az Európai Hidak keretében! Kattinson tematikus blogunkért! 

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X