Papageno Radio
Intermezzo Orosz győzelem a nemzetközi Enescu-versenyen

Orosz győzelem a nemzetközi Enescu-versenyen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 27 éves Darja Parhomenko nyerte el az első díjat a bukaresti George Enescu Nemzetközi Verseny zongora kategóriájában. A fiatal orosz zongoraművésznő szoros küzdelmet vívott a második helyezett lett származású Daumants Liepinšsel. A szeptember 1-23. között lezajlott megmérettetésen 39 országból 270 fiatal művész vett részt, akiket mintegy 400 jelentkező közül választottak ki. 

A szeptember 23-án este megrendezett klasszikus zenei verseny döntőjében a zsűri egyformán pontozta a versenyzőket, végül Philippe Entremont, a zsűri elnöke döntötte el, hogy az orosz zongorista, az 1991-ben született Darja Parhomenko kapja a 15 ezer euró értékű első díjat. Parhomenko jelenleg Hamburgban és az olaszországi Fiesoléban tanul. Főleg a balti államok zenekaraival koncertezett eddig, de a Rostocki Filharmóniával is fellépett már.

Daumants Liepinš és Darja Parkhomenko – forrás: festivalenescu.ro

Daumants Liepinš másodikként 10 ezer euró jutalomban részedült. A harmadik helyért járó 5 ezer eurót pedig a szintén orosz Alekszandr Panfilov vihette haza.

A zongoraverseny döntője alatt bejelentették a zeneszerzés kategória győzteseit is. Szimfonikus zene kategóriában a 10 ezer euró értékű fődíjat Alexandru-Stefan Murariu nyerte Romániából egy klarinét versenymű megkomponálásáért. A kamarazene kategóriában a dél-koreai Dzsung Hun Nam zeneszerző vonósnégyesét díjazta a zsűri 7 ezer euróval.

Az Enescu-versenyen a múlt héten hegedű és cselló kategóriában is megmérettetés zajlott. Hegedűnél a Pierre Amoyal által vezetett zsűri nem osztott első díjat. Második lett a 18 éves olasz Vikram Sedona, harmadik a szintén olasz, 17 éves Giuseppe Gibboni.

A cselló kategóriában a verseny magas színvonala miatt a zsűri rendkívüli módon négy versenyzőt válogatott be a döntőbe, végül a 23 éves észt Marcel Johannes Kits lett az első, második helyen végzett a kínai Jipaj Csen, harmadik lett a francia Stanislas Kim, negyedik helyezést ért el a japán Micui Sizuka.

A 60 évvel ezelőtt alapított verseny kiegészíti az 1881 és 1955 között élt román zeneszerző nevét viselő George Enescu Fesztivált, amely minden második évben a világ legfontosabb zenészeit és zenekarait vonultatja fel. 2014 óta felváltva tartják a versenyt és a fesztivált – idén tehát a versenyre került a sor.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X