Papageno Radio
Intermezzo Színházi hírességek a világot jelentő aszfalton - Indul a 8. Fut a...

Színházi hírességek a világot jelentő aszfalton – Indul a 8. Fut a színház verseny

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nyolcadik alkalommal hirdet külön versenyt a Budapest Sportiroda a színházi világ futói számára október 6-7-én. Két felvonás a világot jelentő aszfalton: híres színészek, rendezők, énekesek erősítik a maratonon a Fut a színház versenyét.

Magyarország egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényén a 33. SPAR Budapest Maraton®-on belül rendezett Fut a színház verseny Európában is egyedülálló kezdeményezés. A hazai és határon túli magyar színházak, bábszínházak, táncegyüttesek, fesztiválok, színikritikusok, filmsorozatok, színházi szerzők szakemberei, művészeinek meghirdetett versenyen idén legalább 100 művész áll rajthoz, hogy megmutassák, nemcsak színészként, de futóként is megállják a helyüket.

fut a színház 18

A színházi váltók által befizetett nevezési díjjal a Bajor Gizi Színészmúzeumot támogatja a Budapest Sportiroda.

A fesztivál első napján a 4×2 km-es váltó várja a versenyzőket, itt 5 teátrumi csapat áll majd rajthoz. A Nemzeti Színház 2 váltócsapattal és fiatal színészekkel fut, mint Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szép Domán, Vas Judit Gigi és Bordás Roland. A Újszínházból Orosz Csenge és Szilvási Judit fut, a Pesti Magyar Színház, a Budapesti Operettszínház és a Budapest Bábszínház egy-egy csapattal indul el a 8 kilométeres távon.

A Nemzeti Színház aktuális darabjairól nevezte el a váltóit, így lesz Az ember tragédiája és Álomgyár (dreamworks) csapat.

A fesztivál második napján a maratoni 42 km-es távot 4 részletben (9-12,4-8,6-12,2 km) teljesítik a csapatok. A Maratonstaféta versenyen az Operaház tagjai 8 váltóval állnak a megmérettetések elé: muzsikusok, énekesek, statiszták és a vezetést képviselő Dr. Főző Virág főigazgató-helyettes reprezentálja a dalszínházat. A  József Attila Színház színészei tavaly másodikak lettek, idén pedig a dobogó legfelső fokára készül Chajnóczki Balázs, Török Anna és Zöld Csaba. A Nemzeti Színházat fiatal színészek – Bakos-Kiss Gábor, Katona Kinga, Mátyássy Bence – képviselik majd, míg a Centrál Színház színeiben az intézmény igazgatója, Puskás Tamás és Ódor Kristóf színész futnak.

Szűk egy év múlva 60 éves leszek és maratonra készülök. Korábban heti 35-40 kilométert futottam, de egy sérülés miatt le kellett állnom. Az újrakezdést már egy edző segítségével csinálom. Heti 50 km fölött járok és hozzászoktam a terheléshez is. Korábban élet-halál kérdése volt, hogy minden futáskor, még terepen is 5 perc alatt fussak egy kilométert, de most olyan sebességgel futok, hogy egy adott pulzusérték alatt maradjak. Így már a félmaraton is könnyedén megy

– meséli a színész-rendező-igazgató. A HBO nagysikerű sorozatának, az Aranyéletnek a csapata Ónodi Eszterből, Thuróczy Szabolcsból, Mátyássy Áron rendezőből és Marosi Gábor operatőrből áll. Ők is izgatottan készülnek a versenyre.

Szeretünk futni, szeretjük a sorozatot, amelyet képviselünk. Emberi távokat fogunk futni, ezért nem is kell nagyon rákészülnünk. Így nem megfoghatatlan és vállalhatatlan a távolság, a hangulat is dobni fog rajta, úgyhogy nincs okunk aggodalomra

– mondja Ónódi Eszter színművész. Az Örkény Színház tagjai, Epres Attila és Kókai Tünde
először indulnak a versenyen. Ezen kívül rajthoz áll még a Maladype Színházból Tankó Erika, Dőry Brigitta, Bartha Lóránd és Fekete Róbert. A Kolibri Színházat Bodnár Zoltán és Megyes Melinda színészek képviselik. A Művészetek Palotája, a Honvéd Férfikar művészei, munkatársai, a Színházi Emlékezet Alapítvány és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház is benevezett a versenyre.

A Fut a színház váltói mellett egyéni távokon is tapsolva drukkolhatnak a színészeknek,
művészeknek: 10 km-t fut szombaton Papp Barbara, a Békéscsabai Jókai Színház színésznője, 30 km-en indul Kedvek Richárd színész, Váczi Eszter jazz énekesnő, Köteles Géza az Operaház karmestere és korrepetítora, Ott Rita az Óbudai Danubia Zenekar hegedűművésze. Maratont fut Bazsinka József a Budapesti Fesztiválzenekar tubása, Bársony Péter Liszt-díjas brácsaművész, Horváth Mónika musical színésznő, Kondákor Zsófia színésznő, Magyar Bálint, a Madách Színház és Nagy Balázs a Győri Nemzeti Színház színésze. Vissi Barnabás zongoraművész párban teljesíti a maratoni távot Lévay Viktória, a Játékszín művésznőjével.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X