Papageno Radio
Intermezzo Várjon Dénes és a Budapesti Fesztiválzenekar Opus Klassik-díjat kapott

Várjon Dénes és a Budapesti Fesztiválzenekar Opus Klassik-díjat kapott

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kihirdették az ECHO Klassik helyébe lépő, máris nagy presztízsű OPUS Klassik német zenei díj nyerteseit, akik között megtalálható Várjon Dénes és a Budapesti Fesztiválzenekar is.

Várjon Dénes Hol volt, hol nem volt… című lemeze a 19. századi kamarafelvételek között bizonyult a legjobbnak. Az album, amelyet a magyar zongoraművész Jörg Widmann-nal és Tabea Zimmermann-nal készített, a Myrios Classics kiadónál januárban jelent meg, rajta Schumann- és Widmann-darabok hallhatók. A másik magyar érdekeltségű kitüntetett, Mahler III. szimfóniájának felvétele egy különleges kategória, az audiofil többcsatornás felvétel győztese. A Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényli, közreműködik Gerhild Romberger, a Cantemus Gyermekkórus és a Bajor Rádió Kórusa.

Az Opus Klassik díjat október 14-én a berlini Konzerthausban adják át először. Alapítói között megtalálhatók lemez- és zeneműkiadók, a függetlenek szervezete, valamint fesztiválintendánsok. Közleményük szerint az új zenei díj, amelynek kategóriagyőzteseiről 11 tagú zsűri döntött, sokkal inkább reflektál majd a klasszikus zene sokféleségére. Az új díj történetét és misszióját itt foglaltuk össze.

Várjon Dénesnek mindeközben augusztus 31-én egy újabb albuma is megjelent az EMC gondozásában, De la nuit címmel, amire az improvizáció határát súroló, kimagasló technikai tudást igénylő darabok kerültek, mint Schumann Fantázia-darabok című sorozata (op. 12), Ravel Gaspard de la Nuit-szvitje, vagy Bartók Szabadban ciklusa.

A német sajtó a technikai virtuozitás és a költőiesség kettősét emeli ki Várjon Dénes játéka kapcsán,

amelyek ezúttal nem ellentétpárként jelentkeznek, hanem Várjon Dénes keze alatt mint egymást kiszolgáló elemek funkcionálnak.

Egy tudatosan építkező művész: 50. születésnapját ünnepli Várjon Dénes

Az Opus Klassik kategóriáinak további díjazottjai között olyan tapasztalt művészek találhatók még, mint Diana Damrau, Juan Diego Flórez, akik az év énekesei lettek, továbbá Danyiil Trifonov, Yo-Yo Ma vagy Martha Argerich, de a feltörekvő fiatalokra is nagy hangsúlyt fektetnek a zsürorok. A díjazottak listája itt böngészhető végig.

Promóció

X
X