Papageno Radio
Színház Az Egy nap is versenyben van az Európai Filmdíjért

Az Egy nap is versenyben van az Európai Filmdíjért

Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása is szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között – jelentette be az Európai Filmakadémia október 9-én.

A Európai Felfedezés 2018 – Prix FIPRESCI elismerést minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért. A jelöltek közül az EFA több mint 3500 fős tagsága választja ki a győztest. Az idén kiválasztott hat alkotás között szerepel Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje is, amely egy háromgyerekes anya percekre beosztott idejéről szól.

Az Egy nap a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén mutatkozott be, és el is nyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. A főszereplő Szamosi Zsófia júniusban a kassai Art Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznő Kék Angyal-díját, majd a Szarajevói Filmfesztiválon is a legjobb színésznő díjával jutalmazták.

Szamosi Zsófia nyerte a legjobb színésznő díját a kassai Art Filmfesztiválon

Szilágyi Zsófia filmje a belga Lukas Dhont egy tizenéves transzszexuális lányról szóló, Cannes-ban is díjazott Girl című drámájával; a grúz Ana Urushadze Scary Mother című drámájával; Gustav Möller thrillerével, A bűnössel; valamint a svájci Cyril Schäublin Those Who Are Fine és Adina Pintilie román-német-cseh-bolgár-francia koprodukcióban készült Ne érints meg! című alkotásával versenyez.

A díj idei jelöltjeiről egy bizottság döntött, amelynek tagja volt Katriel Schory (Izrael), az EFA igazgatósági tagja, Mihai Chirilov (Románia) és Azize Tan (Törökország), valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) három képviselője, Isabelle Danel (Franciaország), Robbie Eksiel (Görögország) és Michael Pattison (Egyesült Királyság).

Több magyar alkotót díjaztak a Szarajevói Filmfesztiválon

A díj nyertese december 15-én Sevillában, a 31. Európai Filmdíj-átadón veheti át az elismerését.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!