Papageno Radio
Intermezzo Félelmeink és egy fodrászüzlet ritmusa a leggálánsabb irodalmi díj kitüntetettjei között

Félelmeink és egy fodrászüzlet ritmusa a leggálánsabb irodalmi díj kitüntetettjei között

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ling Ma, Rebecca Solnit és Derrick Barnes az idei Kirkus Díjak kitüntetettjei. Hogy kik ők, és mit is nyertek? Máris mondjuk!

A Kirkus Reviews egy New York-i székhelyű, 1933-ban, Virginia Kirkus által alapított kritikai folyóirat. 85 éve minden hónapban kétszer jelenik meg, és évente úgy 7.000 könyvről mond véleményt. Elég jelentős.

A júliusi forradalom regénye kapta a Francia Akadémia Nagydíját

A laphoz kötődő Kirkus Díjakat 2014 óta osztják ki, szépirodalom, tényirodalom és fiatal olvasóknak szóló könyvek kategóriában. Hírnevét annak is köszönheti, hogy a kitüntetettek számára a szakmai megbecsülés mellett 50.000 dollárt is hoz a konyhára.

Az idei győzteseket 1193 szerző közül választották ki.

Ling Ma debütáló regénye, a Szétválasztás (Severance) a zsűri szerint mindennapi félelmeinkről rajzol megrázó portrét. A szerző különös apokalipszist ábrázol könyvében, amelyet egy olyan betegség okoz, ami időhurokban zárja az embereket. Afféle világméretű Sziszüphosz-mítosznak tűnik.

Sikeres magyar bemutatkozással zárult a 70. Frankfurti Könyvvásár

Ami azt illeti, Rebecca Solnit esszéiben sem találunk sokkal több napfényt. A sodró lendületű írásaiban korunk mélyen megosztó politikai kérdéseit vizsgálja a szerző. A könyv, címéhez – Nevezd őket az igazi nevükön (Call Them by Their True Names) – híven nem kerüli meg a problémákat.

A 2018-as Kirkus Díjas kötetek címlapjai

Derrick Barnes Korona – óda a friss nyíráshoz (Crown – An Ode to the Fresh Cut) című, Gordon C. James  által illusztrált kötete a fodrászüzletben megeső mindennapos csodákról szól. Egy feketék által látogatott hajszalon ritmusáról. Bízunk benne, hogy a kitüntetett kötetek mihamarabb olvashatók lesznek magyar nyelven is!

(Via NPR)

Promóció

X
X