Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Keller András, Pilz János, Fenyő László és Homoki Gábor egy kvartettben

Keller András, Pilz János, Fenyő László és Homoki Gábor egy kvartettben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Keller Kvartett alapítója, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Keller András egy, a Fidelióhoz eljuttatott közleményében jelentette be a hírt, hogy a legendás, 1935-ben Végh Sándor által alapított, később Székely Zoltán által vezetett Hungarian Quartet (Magyar Kvartett) 1972-ben félbeszakadt munkáját kívánja folytatni.

- hirdetés -

Az új Hungarian Quartet három hazai zenészgeneráció tudását, tehetségét integrálva lép a nemzetközi színre. Magyar Kvartett tagjai Keller András, Pilz János, Fenyő László és Homoki Gábor. Bemutatkozó hangversenyük 2019. január 4-én lesz a Zeneakadémián.

Hungarian Quartet: Homoki Gábor, Keller András, Fenyő László és Pilz János (Fotó: Valuska Gábor)

Mint írják, a közleményben Keller András leszögezte: „Ahogy egykori mesterem, Végh Sándor, majd 1937-től Székely Zoltán vezetésével a Magyar Kvartett tagjai a magyar zene elsődleges hírvivői voltak a világban a háború utáni évtizedekben, ezt a tisztán zenei értelemben vett nemzeti üzenetet kívánjuk  továbbvinni. Ahogyan a spontaneitásnak óriási, a véletlennek elenyésző szerepe van a művészetben: hosszan érlelődött bennem, de hirtelen vált elhatározássá a Hungarian Quartet újjáalakítása. Nem véletlen, hogy éppen Pilz Jánossal, Keller Kvartett-alapító társammal, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetőjével és a Budapesti Vonósok vezetőjével alkotjuk most az új vonósnégyes alapját. Az sem véletlen, hogy két fiatalabb nemzedék két rendkívül tehetséges tagjának tudását,  tehetségét, integráljuk a négyesbe. Fenyő László  szólista sztár, az egyik legkitűnőbb csellista ma a világon, a Karlsruhei Zeneakadémia professzora, Homoki Gábor kiemelkedő tehetségű, univerzális muzsikus, az elmúlt években a Kelemen Kvartett tagja volt.”

(Via Fidelio)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X