Papageno Radio
Intermezzo A Ben Hurtól a Kopaszkutyáig – 150 év plakátművészetének legjavából rendeznek árverést...

A Ben Hurtól a Kopaszkutyáig – 150 év plakátművészetének legjavából rendeznek árverést – Galéria

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az utóbbi másfél évszázad magyar és külföldi plakátművészetét felölelő, több mint 160 tételből álló aukciót rendeznek filmes, zenei, reklám-, propaganda- és kiállítási plakátokból november 9-én a budapesti Kortárs Építészeti Központban.

A Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében megvalósuló aukción eredetileg tömeggyártásra készült, falragasznak szánt plakátokat árvereznek el.

A kezdetekben propagandacélokra, moziba, kiállításra csábító, esetleg népnevelési célzattal készült grafikák egytől egyig egyedülálló alkotások, amelyekből mára csupán néhány példány maradt meg épségben.

A filmes szekcióban a gyűjtők megtalálják a King Kong plakátját éppúgy, ahogyan a Conan, a barbár, a Halálos fegyver vagy éppen a Die Hard falragaszait, ám, ha valaki egy igazi klasszikusra vágyna, az a Ben Hur poszterére is licitálhat.

Zsolnay-remekművek és Nagybánya-Párizs kiállítás a Virág Judit Galériában

Szembejöhet velünk Lee van Cleef sátáni mosolya, de találkozhatunk Bruce Lee-val, vagy a sármos Paul Newmannel, aki Az ifjúság édes madarának plakátjáról néz le ránk. Aladdin csodalámpájából maga Bud Spencer bújik elő, az Oscar-díjas Mephisto köpönyegéből pedig a fasizmus szelleme tör felszínre. Licitálhatunk továbbá az Angi Vera, a Maszk, a Száll a kakukk fészkére, a 12 majom moziba csábító műremekeire, vagy akár a Csillagok háborújának japán kiadású plakátja is. A magyar színészfejedelmek közül pedig Latinovits Zoltán és Jávor Pál képmása teszi tiszteletét az aukción.

Az este folyamán az érdeklődő műkedvelők kiváló hazai grafikusok és underground művészek, festők kezei alól kikerült, valódi művészi értékkel bíró alkotásokhoz is hozzájuthatnak.

Licitálhatnak kis példányszámban készült koncertplakátokra, a Sex-e-piltől az A. E. Bizottságon keresztül a VHK-ig vagy a Test Departmentig, valamint olyan zenés filmplakátokra, mint a Florida, a paradicsom vagy a Kopaszkutya posztere. A felsoroltakon kívül kalapács alá kerül a Queen legendás lemezéhez, a Bohemian Rhapsody-hoz készült plakátja is.

A filmes és zenei posztereken túl az aukción megjelennek majd propaganda-falragaszok is, amelyek többek között arra figyelmeztetnek, hogy bánjunk csínján az alkohollal, de azt is megtudhatják a látogatók, hogy mennyire fontos a zöldfőzelékek rendszeres fogyasztása.

Az aukció november 9-én, 18 órakor kezdődik a Bartók Béla úti a Kortárs Építészeti Központban.

Promóció

X
X